Собствен блог като хоби

Собствен блог като хоби

 

Въпрос:
Здравейте!

Работя на трудов договор,но искам да стартирам свой блог като хоби. Засега не мисля да е източник на приходи, но ако се открие възможност (от реклами и Амазон) може и да се възползвам. Очаквам приходите да са минимални, колкото да покриват разходите.

Тъй като не смятам да напускам основната си работа мога ли само да декларирам приходите и да плащам 15% данък печалба? Ако услугите налагат регистрация по ДДС ще се отрази ли това на постоянния ми договор?

Не искам да регистрирам фирма или да сменям професията, тъй като идеята не е бизнес, но не искам да получа и глоби за дейността.

Благодаря предварително!

 

печалба от блог, ДДС регистрация, физическо лице, данък печалба, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Към момента не е проблем да декларирате доходите си като физическо лице и да плащате съответния данък, без да се налага регистрация на фирма. Въпреки, че по закон, ако извършвате търговска дейност трябва да сте регистриран търговец. Към днешна дата от НАП допускат физически лица да декларират доходи от търговска дейност, без да налагат някакви глоби за липса на регистрация като търговец. 

Също така, както сама вече сте се ориентирали, получаването на доход от реклама може да доведе до регистрация по ДДС. Тоест, ако доходът който получавате е от фирми, които не са Български, то ще трябва да се регистрирате задължително по ДДС по малко по-специфичен режим (чл. 97а от Закона за ДДС). Този режим е регистрационен и няма да дължите ДДС върху реализираните от Ваша страна приходи. Ако получавате услуги от фирми от Европейския Съюз обаче, ще трябва да декларирате и плащате ДДС върху стойността на получената услуга.

При всички положения нито декларирането на доход като физическо лице, нито регистрацията по ДДС като физическо лице няма да има отражение върху трудовото Ви правоотношение.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден