Завръщане от майчинство при срочен договор

Завръщане от майчинство при срочен договор

Въпрос:
Здравейте!

 

Имам два въпроса:

1. В момента съм в майчинство, първа година, по срочен трудов договор до завръщане на титуляра,който е преназначен на друга длъжност, а на мое място има друг който ме замества. Директорът ми каза,че като се върна след майчинство може да няма място за мен и ще трябва да си подам молба за напускане. Какви са правата ми? Могат ли да ми прекратят договора без да подам молба за напускане? Имам ли някаква защита от уволнение и как трябва да постъпя?

2. Докато съм в майчинство по трудовия договор, мога ли упражнявам свободна професия като козметик/маникюрист ,като се регистрирам като фрийлансър и какви са разходите които ще имам? Ще повлияе ли това на майчинството ми?

Благодаря предварително!

срочен договор,  защита на майки с деца до 3години, фрилансър, майчинство, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

По закон Вашият работодател не може да Ви освободи от работа преди детето Ви да навърши 3 годишна възраст. Има и изключения, но те са свързани с дисциплинарно уволнение, със закриване на самото предприятие или когато става въпрос за трудогов договор с определен срок (какъвто е Вашият случай). Това обаче не означава, че могат да Ви принудят Вие да си пуснете молба за напускане. Ако лицето, което Вие замествате се върне на работа, то тогава Вашият работодател може да Ви освободи с изтичане на срока на Вашия договор.

Относно свободната професия - можете да упражнявате такава, но дейността която извършвате на свободна професия трябва да е различна от трудовата Ви дейност, която извършвате във фирмата в която сте назначена. Важното тук е да не се осигурявате за общо заболяване и майчинство, за да можете да продължавате да получавате обезщетение за майчинство. За тази си дейност ще дължите осигуровки върху сумата на доходите Ви, приспаднати с 25% нормативно-признати разходи. Осигуровките са 27,8%. Също така ще дължите и 10% данък върху сумата на доходите Ви, приспаднати с 25% нормативно-признати разходи и с дължимите осигурителни вноски.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден