Физическо лице отдава под наем стаи - издава ли фактури и касови бележки

Физическо лице отдава под наем стаи - издава ли фактури и касови бележки

 

Въпрос:
Здравейте!

Като физическо лице отдавам стаи за гости за краткосрочно настаняване с цел туризъм . Регистрирала съм ги в Общината като място за настаняване клас "В"/ без категоризация/ , подала съм си Патентната декларация до 31 януари, плащам си туристическия данък. Въпрасът ми е : Като физическо лице мога ли да издавам фактури за нощувки / фирмите искат такава, когато изпращат персонал в командировка/, трябва ли да имам касов апарат в обекта и ако не -  то тогава какъв документ да давам срещу получената в брой сума.

Благодаря предварително!

стои под наем, фактура, касов бон, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Няма никакъв проблем да издавате фактури на своите клиенти. Можете да използвате хартиен кочан за фактури (можете да си купите такъв в повечето книжарници, като също така могат и да Ви направят и по-персонализиран, с предварително въведени Ваши данни) или софтуер (има няколко безплатни варианта за софтуер за издаване на фактури, които биха Ви свършили чудесна работа).

При приемане на плащане в брой, нямате задължение да издавате касов бон от касов апарат, но имате задължение да издавате касова бележка от хартиен кочан за касови бележки (също можете да закупите такъв от повечето книжарници). Естествено, въпреки че не е задължително, ако решите можете да си вземете и касов апарат.

Надяваме се, че сме Ви били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден