Българска фирма предоставя услуги на фирма от ЕС

Българска фирма предоставя услуги на фирма от ЕС

 

Въпрос:
Здравейте!

Нашата фирма извършва консултантски услуги в областта на управлението. Предстои ни сключване на договор и извършване на услуги в период на поне 6 месеца с клиент, който е регистриран като фондация в Холандия. Разплащанията по договора ще са на месечна база по банковата сметка на дружеството.

Във връзка с това моля за вашата професионална консултация по следните въпроси:

1.Необходима ли ни е регистрация по ЗДДС, като българско дружество, извършващо услуга на фондация в ЕС?

2. Какво основание за начисляване/неначисляване на ДДС следва да се посочи във фактурите?

3. Ако дружеството притежава акаунт в платформата за електронни пари iCard, необходимо ли е отчитане на постъпленията чрез касов апарат, при положение, че iCard фигурира в Регистъра на лицензираните дружества за електронни пари в Република България на БНБ?

Благодаря предварително!

97а, ДДС, услуги в ЕС, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Директно към Вашите въпроси:

1.Необходима ли ни е регистрация по ЗДДС, като българско дружество, извършващо услуга на фондация в ЕС? - Задължителна е регистрация по ДДС на основание чл. 97а от Закона за ДДС.

2. Какво основание за начисляване/неначисляване на ДДС следва да се посочи във фактурите? - При предоставяне на услуги в ЕС, не начислявате ДДС на основание чл. 21, ал. 2 от Закона за ДДС.

3. Ако дружеството притежава акаунт в платформата за електронни пари iCard, необходимо ли е отчитане на постъпленията чрез касов апарат, при положение, че iCard фигурира в Регистъра на лицензираните дружества за електронни пари в Република България на БНБ? - нямате задължение за издаване на касов бон, след като iCard са в Регистъра на БНБ.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден