Осигуряване на СОЛ с допълнителен доход

Осигуряване на СОЛ с допълнителен доход

Въпрос:
Здравейте!

 

По документи съм собственик на фирма и технически всичко минава през нея - изчисляване на база и плащане на осигуровки, фиктивна заплата.

На практика имам съвсем различен бизнес - онлайн търговия със стоки втора употреба и това е източникът ми на доходи и на базата на печалбата от него плащам годишен данък - 15%.

От коя дейност е редно да се плащат осигуровките - от фирмата, на която фиктивно съм собственик или от реалния ми бизнес?

Като собственик на фирмата сумата по осигурителната вноска двойна ли е?

Благодаря предварително!

 

СОЛ, осигурителен доход, двойно осигуряване, онлайн бизнес, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Има някои аспекти, които не сте уточнили, но ще се опитаме да отговорим на въпросът Ви.

Доколкото ни става ясно, доходите от онлайн бизнеса си ги декларирате като физическо лице. Въпросът тук е дали сте се регистрирали като ЕТ (едноличен търговец) или нямате никаква регистрация и просто в края на годината декларирате определени приходи и разходи и плащате съответния данък. Ако сте на варианта с ЕТ, то това означава, че сте самоосигуряващо се лице (СОЛ) и ежемесечно дължите осигурителни и здравни вноски. Ако не сте регистриран търговец, и да искате,  няма как да плащате месечни осигурителни вноски като физическо лице.

 

От друга страна сте осигурен в качеството си на собственик и управител на фирма. Тук не става ясно дали сте осигурен като СОЛ или по договор за управление.

 

Като СОЛ не можете да се осигурявате на повече от едно място. Ако предположим, че се осигурявате като СОЛ през фирмата и онлайн бизнеса го правите чрез ЕТ, то можете да си изберете да се самоосигурявате през едното от двете - няма значение кое. Месечните Ви осигурителни вноски ще са еднакви.

Ако сте СОЛ чрез ЕТ-то и сте на ДУК във другата фирма, то трябва да се осигурявате и на двете места.

Ако нямате регистрирано ЕТ, то дължите месечни осигурителни и здравни вноски единтсвено от там където сте СОЛ/ ДУК.

С това обаче не приключва въпросът с осигуряването Ви. Тъй като сте генерирали доход от тези онлайн продажби като физическо лице, независимо дали сте се регистрирали като ЕТ или не, в края на годината при подаване на годишната си данъчна декларация трябва да направите и изравняване на направените осигурителни вноски през годината. Реализираната от Вас печалба като физическо лице се събира заедно със останалите осигурителни доходи (ако имате такива). Ако така получената обща сума е по-голяма от сумата върху която сте внасяли осигуровки през годината, то за разликата ще трябва да довнесете осигуровки. Имайте предвид, че сумата върху която се изчисляват осигуровките на годишна база не може да надхвърли 40 800,00 лв. Тоест, ако при годишното изравняване се окаже, че общия Ви осигурителен доход е по-висок, то осигуровките се изисляват до тази сума.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден