Регистрация по ДДС след срока

Регистрация по ДДС след срока

 

Въпрос:
Здравейте!

Имаме ЕТ което се занимава с търговия. Изпуснали сме срока за задължителна регистрация по ДДС. Подадохме заявление за регистрация по ЗДДС два месеца след достигане на оборота. Сега вече сме регистрирани по ДДС. Може ли да ми кажете дали трябва да си самоначислим ДДС за периода, през който е достигнала оборота и да се включи в справката по ДДС. С какъв документ трябва да се начисли и как да се отрази в регистрите. Казаха ни, че ни очаква ревизия.

Благодаря предварително!

ЗДДС, регистрация по ДДС, оборот, ревизия, НАП, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Принципно можете да си самоначислите ДДС-то с един протокол по чл. 117 от ЗДДС. За съжаление това едва ли ще Ви "отърве" от ревизията и най-вероятно няма да Ви спести и глобата за изтърваната регистрация по ДДС. Това, което би Ви спестило е част от лихвата за ненавреме внесения данък.

При евентуалната ревизия от НАП, ще установят това, което описвате, ще ви наложат глоба и ще трябва да платите освен глобата и стойността на невнесеното ДДС плюс полагащата се лихва от момента в който ДДС-то е било дължимо до момента в който реално го внесете. Ако изчакате да мине ревизията, то това означава по-дълъг срок, в който ще се начисли лихвата на това ДДС. Ако сега си го декларирате и внесете, след като приключи ревизията ще трябва да внесете само лихва от момента в който е било дължимо това ДДС до момента в който сте го декларирали и платили. Ако сумата на ДДС-то не е голяма, Ви препоръчваме да изчакате да минете ревизията, за да бъде установена точната (според НАП) сума на невнесено ДДС и да си го внесете на основание ревизионния акт. Ако ДДС-то е по-голямо и лихвата по него би представлявало също немалка сума - можете да си го платите още сега вместо да чакате ревизия.

Прилагаме Ви и калкулатор на НАП за дължимите лихви, с който ще можете да си изчислите и евентуалните лихви, които ще дължите.

http://nraapp03.nra.bg/web_interest/start_int.jsp

Надяваме се, че сме Ви били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден