Фрийлансър в Белгия

Фрийлансър в Белгия

 

Въпрос:
Здравейте!

В момента работя като – freelancer в Белгия – имам временен договор за доставки на IT услуги към една компания и издавам по една фактура месечно. Регистрирана съм по ДДС и като свободна професия в България. За момента, нямам адресна регистрация в Беглия, не е задължителна първите 3 / 6 месеца.

Знам, че трябва да се плаща спрямо мястото, в което прекарваш 6 месеца от годината, мисля, че правилото важи и за Белгия и за България.

Благодаря предварително!

 

свободна професия, ГДД, България, ЕС, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Важно е къде реално пребивавате. Правилно сте се ориентирала, че като физическо лице сте подвластна на законодателството на държавата, в която имате минимум 6 месеца. За годината, в която пребивавате минимум 6 месеца в България, подавате годишна данъчна декларация в България, като срока е до 30.04 на следващата година. За годината, в която пребивавате минимум 6 месеца в Белгия, трябва да се съобразите със белгийското законодателство. В този случай Ви съветваме да се консултирате с наши колеги или компетентни институции в Белгия, как точно е редно да осъществявате Вашата дейност без да си имате проблеми с Белгийските власти.  За съжаление, ние нямаме компетенции извън България и няма как да Ви помогнем. Това, което обаче със сигурност можем да Ви кажем, е да се консултирате предварително, а не да чакате да наближи края на годината. Колкото по-рано си изясните нещата, толкова по-добре.

Надяваме се, че сме Ви били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден