Трудов договор и стартиране на собствен бизнес

Трудов договор и стартиране

на собствен бизнес   счетоводни услуги, фактура, фирма, регистрация, трудов договор, осифуровки, данък, печалба, пловдив, бургас, софия, русе

 

Въпрос:

Здравейте, интересува ме следния казус.Работя към една фирма на пълен работен ден и съм осигуряван.Отделно извън работа искам да се захвана с онлайн бизнес(през свободното си време).За целта ми трябва фирма или моя или на приятел тъй като фактурите ще бъдат издавани на мое име или на името на фирмата.Има ли възможност фирма да ме наеме на трудов договор 2 часа, какви ще са осигуровките от нейна страна(като сума),и има ли друг вариант да ме вземе на граждански договор (без заплата или нещо съвсем минимално) за да избегна осигуровките тъй като вече съм осигуряван на пълен работен ден , и вече отделно данъците (от онлайн търговията) да се плащат чрез фирмата(към която съм на трудов договор) на моя приятел???

 

Отговор:

Здравейте!

На първо място се извинявам за закъснелия отговор, но в момента сме затрупани с работа и отговорите на онлайн консултациите малко се забавят. След като уточнихме това, преминавам директно към отговор на Вашия въпрос:

Какъв е смисъла да работите през чужда фирма, като там ще реализирате допълнителна печалба от дейността си и пак ще трябва да плащате данъка за това ( респективни приятеля Ви - собственик на другата фирма ще плаща данъка) 

Освен това не виждам с какво ще Ви е "полезен" втори трудов договор на 2 часа в друга фирма за желанието Ви да се занимавате с онлайн бизнес. Ако реализирате доходи от Вашата дейност във фирмата на приятеля Ви, то тези приходи не са Ваши а на фирмата ( по документи ). За да станат Ваши, трябва фирмата на приятеля Ви да Ви ги изплати или като заплата, по граждански договор ( доста съмнително начинание от гл.точка НАП и Инспекция по труда). Ако Ви ги изплати по този начин, пак ще има осигуровки и ДДФЛ върху цялата сума.

Ако реализирате дейност през собствена фирма, осигуровките Ви като самоосигуряващо се лице ще са върху осигурителен доход от 460 лв ( общо осигуровките ще са около 124 лева на мвсец.) 

Данъка за реализираната печалба винаги е 10 %.

Съвета ми е да сте независим и да осъществите дейността си чрез собствена фирма. Наличието на действащ трудов договор в никаква степен не е пречка за реализацията на това начинание.

Надявам се, че дори и закъснял отговора все пак Ви е бил от полза.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден