ТЕЛК. Фризьорски салон

Фризьорски салон. Осигуровки с ТЕЛК

 

Въпрос:

Здравейте, имам решение от ТЕЛК. Фризьорски салон е нещото с което смятам да се занимавам. Въпроса ми е ако си извадя булстат и си купя касов апарат, как трябва да се осигурявам. Чувала съм понятието свободна професия, но не съм много наясно. Възможно ли е осигуровките да са ми на 4 часа. Разбрах че трябва да плащам патент, но със осигуровките не съм на ясно.Имам ли някакви облекчения, при положение че имем решение от ТЕЛК.  Благодаря предварително. счетоводни услуги, регистрация на фирма, самоосигуряващо се лице, свободна професия, телк, фризьорски салон, русе, пловдив, бургас

 

Отговор:

Здравейте,

На първо място, ще отговоря на въпроса за регистрацията по булстат и започването на дейността като фризьорски салон, а после ще обърна внимение и на осигуряването и ТЕЛК решението. За да се регистрирате по Булстат като физическо лице, трябва да имате документ, който да удостоверява квалификацията Ви да упражнявате дадената свободна професия.

След регистрацията и започване на дейността ще трябва да подадете декларация за започване на дейност и на осигуряване в НАП. Като физическо лице упражняващо свободна професия, Вие можете да се осигурявате само като самоосигуряващо се лице. Като самоосигуряващо се лица се осигурявате всеки месец авансово върху минималния осигурителен доход ( за момента е върху сумата от 510 лв.). 

При самоосигуряващите се лица няма възможност като при трудовите договори да се осигурявате на 4 или повече часове, тъй като при този случай Вие не се осигурявате на основа отработено време. Ежемесечно освен внасяне на дължимите осигуровки се подава  и декларация за дължимите месечни осигурителни вноски. В края на годината с подаване на годишната данъчна декларация се определя и размера на окончателния Ви осигурителен доход и при надвишаване на средномесечния авансов осигурителен доход се довнасят еднократно осигурителни вноски за изминалата година.

Относно решението от ТЕЛК, важно е да се види дали решението ви определя някаква пенсия или имате решение от ТЕЛК с право на работа. В случай, че имате право на работа и не сте пенсионирана, трябва да внасяте осигуровки като самоосигуряващо се лице по стандартния ред. В случай, че имате решение от ТЕЛК и получавате пенсия, ще трябва да си внасяте само здравни осигуровки.  

Като лице упражняващо свободна професия може да изберете заплащане  на патентен данък или да формирате годишен облагаем доход и върху него да плащате 10% данък.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави.




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден