Строеж и продажба на къща – данъци

Строеж и продажба на къща – данъци

 

Въпрос:
Здравейте!

Бих искал да попитам какви биха били произтичащите данъчни задължения за физическо лице, което планира да построи и продаде къща по стопански начин (без фирма подизпълнител) в собствен УПИ? Какви предимства/недостатъци би имало лицето, ако извърши дейността чрез регистация на фирма?

Благодаря предварително!

ЗДДС, продажба, къща, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Принципно няма значение, дали ще извършите тази дейност като физическо лице или през регистрирано от Вас Дружество. И в двата варианта ще можете да си признаете разходите по построяването и ще трябва да платите 10% данък върху реализараната печалба. Трябва да имате предвид, обаче нещо много важно, което се явява и основната разлика между двата варианта. Ако продажната стойност на къщата надвиши 50 хил. лв, то ще трябва да се регистрирате по ДДС (включително и като физическо лице). Разликата е в това, че след като се регистрирате по ДДС, като фирма, то ще трябва да декларирате обстоятелства единствено свързани с дейността на фирмата. Ако сте регистриран по ДДС като физиечско лице обаче, ще трябва да декларирате обстоятелства свързани с Вас, като физическо лице, дори и да не са свързани с извършването на стопанска дейност. Дерегистрация по ДДС, ще можете да направите след като изминат 12 месеца от месеца в който сте продали къщата. Ще се опитам да Ви дам и един пример, за да онагледим ситуацията около ДДС регистрацията.

Продавате къщата за определена сума над 50 хил. лв., което води до задължение за регистрация по ДДС. След нялокло месеца (по-малко от 12) решавате да продадете свой личен автомобил.

1. Ако имате фирма, регистрирана по ДДС в следствие на продажбата на имота, това по никакъв начин не касае дейността на фирмата. Същото важи и за всичко останало имущество, което продадете, като физическо лице през периода до дерегистрация на фирмата.

2. Ако сте се регистрирали по ДДС като физическо лице в следствие на продажбата на имота, то тогава за тази продажба ще трябва да начислите и внесете ДДС. Това важи и за всичко останало Ваше имущество, което продадете през перидода до дерегистрацията Ви като физическо лице.

Като изключим касателството на Вашата дейност спрямо закона за ДДС, ако нямате намерение да развивате тази дейност и след като построите и продадете къщата спирате, е по-удобно да се отчете всичко като физическо лице. Ако имате фирма, то ще трябва всяка година да декларирате и подавате нужните отчети за това има ли фирмата дейност или няма, до момента, в който не решите да ликвидирате фирмата (което е процес, свързан с време и разходи).

Надяваме се, че сме Ви били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден