Свободна практика и трудов договор - осигуровки

Свободна практика и трудов договор - осигуровки

 

Въпрос:
Здравейте!

Самоосигуряващо лице съм, работещ на свободна практика. До скоро подавах Д1 всеки месец и Д55 на всеки 3 месеца, осигурявах се само за задължителните здравни и пенсия. Но вече успоредно с това работя на трудов договор, където ме осигуряват на максималния осигурителен праг.

Въпросът ми е как се променя попълването на Д1, защото прочетох че работните дни от т.16.1 се пишат вече в полето 16.4 "дни без осиг. вноски, зачетени за осиг. стаж". А като ги въведа там, на следващите стъпки, старите полета не са активни и доколкото разбирам за т.17 и т.27 трябва да въведа 0.00? Сега също трябва да попълвам т.31 и 31А и 34, но не разбирам дали трябва да пиша дохода "трудова заплата (и дали брутна или нетна) + страничния доход" и съответно данъка само този върху заплатата ли е?

Благодаря предварително!

СОЛ, ТД, осигуровки, Д1, Д55, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Декларация Д1 се подава за да декларирате осигурителния доход, върху който дължите осигурителни вноски. След като на трудов договор Ви осигуряват на максималния осигурителен праг, то за доходите над този праг не дължите осигуровки и следователно нямате задължение да подавате декларация Д1. В подаването до този момент Д1 сте вписвали дните с осигуряване (които формират и трудовия ви стаж), но тези дни вече се декларират с подаваната декларация Д1 от работодателя ви по трудов договор. Продължавате да подавате Д55 за дължимия данък и на края на годината си подавате ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ.

Надяваме се, че сме Ви били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден