Ремонт на автомобили. Как да се регистрирам

Ремонт на автомобили. Как да се регистрирам

 

Въпрос:

Здравейте.

Правя ремонт на автомобили. Как да се регистрирам така че всичко което правя да е законно? Обяснявам накратко: Възможно ли при описаните по-долу условия да си остана физическо лице и просто да си подам данъчна декларация за доход?Или трябва да регистрирам фирма?
Трудово съм осигурен.
Извършвам услуга- ремонт на автомобили – само на една автомобилна част на автомобили в определени години и определена марка над определена възраст. Разплащането се извършва чрез пощенски паричен превод(наложен платеж) чрез куриер.Аз това си го възприемам като хоби,но друг е въпроса как се възприема според закона.ремонт на автомобили, стопанска дейност, регистрация на фирма, счетоводни услуги, как да се регистрирам, софия, русе, пловдив, бургас

 

Отговор:

Здравейте,

Единствения начин законно да осъществявате дейност като физическо лице е да се регистрирате като ЕТ или да се регистрирате в регистър Булстат като лице упражняващо свободна професия.

Първото според нас е вече "изживяла времето си" форма на стопанска дейност ( с по-голяма степен на минуси пред други подобни формирования). Втората възможност може да се осъществи само ако притежавате документ ( сертификат, диплом или др.подобно) който да удостоверява правото Ви да упражнявате тази "свободна" професия.

Ако нямате такъв документ, и не искате да да осъществявате дейност като ЕТ, то Ви препоръчваме да пристъпите към регистрация на ЕООД ( Еднолично дружество с ограничена отговорност), чрез което да осъществявате стопанска дейност и да сте в "в крак" със закона. 

Каквато и от горните форми на стопанска дейност да изберете, ще трябва да правите месечни авансови осигурителни вноски като самоосигуряващо се лице ( освен осигуровките по трудовия Ви договор) и в края на годината в зависимост от формирания годишен осигурителен доход ако е необходимо се довнасят осигуровки.

Не Ви съветваме да осъществявате дейността си "инкогнито", защото всички куриерски фирми подават към НАП справки за доставките с наложни платежи и от там НАП анализират кои са случайни сделки и чрез кои се осъществява стопанска дейност без да се плащат данъци. От куриерските фирми може да се направи справка за движението на стоки и наложените платежи на вашето име, при което ще ви бъдат наложени съответните санкции от данъчната администрация.

Надяваме се да сме били полезни.




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден