Регистрация на ООД . Регистрация по ДДС ?

Регистрация на ООД .

Регистрация по ДДС ?   счетоводни услуги, оод, регистрация, фирма, ддс, собственик, съдружник, софия, пловдив, русе, бургас

 

Въпрос:

Здравейте! С мой съдружник решихме да започнем бизнес и пристъпихме към регистрация на ООД . ще извършваме продажба на био торове. Съветват ни първоначално да не се регистрираме по ддс, а да изчакаме момента на задължителната регистрация по ДДС  ( 50 000лв. оборот). Въпросите ми са: 
1. По добре ли е да започнем без да се регистрираме първоначално?
2. Ако не сме регистрирани можем ли да вземаме фактури за закупени от нас стоки и в бъдеще време след като се регистрираме по ддс да вземем ддс- то от тези фактури?
3. Ако продаваме на лица от страна в ЕС трябва задължително да се регистрираме по ддс,нали?
Благодаря ви!

 

Отговор:

Здравейте,

1.) След като сте пристъпили към регистрация на ООД , сте направили първата крачка. Оттам, при всички случаи, при осъществяване на нормална стопанска дейност която отчита печалба, след регистрация по ЗДДС, дори да ползвате данъчен кредит за всичко закупено от регистрирани по ЗДДС доставчици, дружеството Ви ще внася в крайна сметка някакво ДДС. Така че, ако закона не го изисква, изчакайте да достигнете прага и след това се регистрирайте.

2.) След регистрация по ЗДДС , за всички "налични" активи, за които имате фактури с начислен в тях ДДС , Вие имате право ползвате начисленото Ви ДДС като данъчен кредит. Изрично е казано в закона, че можете да ползвате начисления Ви данък за покупка на активи преди регистрацията по ЗДДС само за налични към момента на регистрацията активи.

3.) Ако продавате на лица в ЕС, които не са регистрирани по ДДС в техните страни ( нямат VAT номер ), то за Вас възниква задължение в 7-дневен срок опреди да извършите доставка на стоки да се регистрирате по ЗДДС в България.( чл. 98 от ЗДДС).  Ако продавате стоки на регистрирани по ДДС в техните страни ( имат VAT номер който вписвате в издаваните от Вас фактури ) - нямате задължение за регистрация по ЗДДС в България до достигане на оборота за задължителна регистрация по ЗДДС . Но трябва задължително да следите оборота си в страните от ЕС в които продавате, защото за всяка страна има прагове на оборот на продажби в тези страни, които като превишите сте задължени да се регистрирате по ДДС в тези страни и те ще Ви издадат VAT номер за тяхната страна.

Имайте предвид, че подлежите на задължителна регистрация по ДДС на основание чл.97А в седемдневен срок преди да сте извършили или получили услуги към/от страни от ЕС ( например за реклами в Гугъл и др.такива).
Надяваме се да сме били полезни 

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден