Продажби през OLX, Instagram, Facebook

Продажби през OLX, Instagram, Facebook

 

Въпрос:
Здравейте!

От около година си докарвам допълнителни доходи с препродаване на стоки през платформи като ОЛХ, Инстаграм и Фейсбук, като продажбите се осъществяват чрез Еконт с наложени платежи, а аз пускам като физическо лице. Но нямам фактури за разходи. Разбрах, че Еконт е обвързан към НАП и всеки наложен платеж се отчита и в тяхната система. Въпросът ми е какво мога да направя в края на тази година, за да си декларирам доходите?

За сега разгледах като опции, да си създам фирма на мое име, но имайки предвид, че съм студентка и като такава се осигурявам от университета, заслужава ли си да си спирам осигуровките от там, за да си направя фирма и да се самоосигурявам и има ли алтернативен вариант?

И другата опция, за която знам, е да си остана като физическо лице и в края на годината да пусна декларация по чл. 50.

Благодаря!

Инстаграм, Фейсбук, продажби, данъци, ГДД, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

За да декларирате доходите си в края на годината трябва да подадете годишна данъчна декларация в срок до 30.04. на следващата година. В съответното приложение №2 трябва да попълните реализираните приходи и разходи и ще бъдете обложена с 15% данък върху получената печалба.

Трябва да имате в предвид следните няколко момента, свързани с дейността, която извършвате:

1. Макар и като физическо лице, все пак извършвате търговска дейност, което от своя страна води до задължение от Ваша страна да се осигурявате. Факта, че сте студентка и сте осигурена (въпреки, че като студентка сте осигурена само здравно, но не и за останалите фондове на общественото осигуряване), не Ви освобождава от задължението да се осигурявате на други основания, ако има такива.

2. Продавайки своите стоки през Еконт, чрез наложен платеж налага наличието на касов апарат и издаване на фискални бележки. За да не се изисква да имате касов апарат и съответно да не издавате касови бонове, то трябва да организирате нещата, така че да работите с "пощенски парични преводи". Еконт (както и другите големи куриерски услуги) предлагат и този начин на работа, така че Ви препоръчвам да се консултирате с тях, имат ли някакви изисквания за такъв начин на работа и какви точно.

3. Ако достигнете оборот от продажби над 50 000 лв. за предходните 12 месеца, то ще трябва задължително да се регистрирате по ДДС (възможна е такава регистрация и като физическо лице).

4. Споменахте, че продавате стоките през интернет платформи, някои от които не са български (Фейсбук и Инстаграм) Ако за целта използвате и плащате за реклама на тези, които не са български или въобще получавате някаква услуга от лице, което е извън България (реклами, комисионни за продажби и други услуги във Фейсбук, Гугъл, Амазон и други подобни), то ще трябва задължително да се регистрирате по ДДС. Имайте в предвид, че срокът за регистрация по ДДС на това основание, е 7 дни преди получаването на първата услуга.

В заключение, бихме Ви казали следното. В закона никъде изрично не е упоменато, че сте длъжни да регистрирате фирма, упражнявайки Вашата дейност, но това не значи, че закона няма да Ви третира като търговец и да изисква всичко, което изисква от един регистриран търговец. Разбира се съществуват и изключения, но те се отнасят за друг вид дейности, извършвани от физически лица. Ако искате да спазвате всички законови уредби, по никакъв начин не спестявате разходи от осигуровки и данъци оперирайки като физическо лице. Единственото, което постигате е да усложните вашата отчетност и деклариране на Вашата дейност, което пък от своя страна води до по-усложнени взаимоотношения с органите на НАП, при евентуални проверки от тяхна страна.

Надяваме се, че сме Ви били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден