Осчетоводяване на фактура от САЩ в българска фирма

Осчетоводяване на фактура от САЩ в българска фирма

 

 

Въпрос:

Здравейте!

Имам следния въпрос :

ЕООД, регистрирано по ДДС, българска фирма с дейност в компютърните технологии, закупува домейн от фирма от САЩ, не е отразен VAT номер, не е начислено ДДС. Следва ли да се издаде Протокол по чл.117, по кой чл. от ЗДДС и къде в дневниците по ДДС ще се отрази.

Благодаря за отделеното време.

ДДС, фактура, САЩ, самоначисляване, счетоводство, Русе, Варна, Пловдив, София, Бургас
 

 

Отговор:

Здравейте,

Мястото  на получаване на услугата по закупуване на домейн е на територията на България (съгласно чл.21, ал.2 не можем да определим точно на кое място във виртуалното пространство се съхранява домейна и поради тази причина не можем да определим точен обект на предоставяне на услугата -  не можем да се позовем на изречение второ в чл.21 ал.2)

След като мястото на услугата е в България, на основание чл.82, ал.2 т.3 от ЗДДС следва да издадете протокол с който да си самоначислите 20% ДДС върху стойността на фактурата.

Същият следва да отразите в дневника за продажби като протокола трябва да е в к. 14 и к. 15 от дневника за продажби.

И тъй като този ДДС е начислен на основание разпоредбите за самоначисляване на ДДС по глава осма от ЗДДС, на основание чл. 69 ал.1, т.3 имате право на данъчен кредит за самоначисления ДДС и поради тази причина включвате издадения протокол за самоначисляване на ДДС и в дневника за покупките. В дневника за покупки трябва да е в к.10 и к.11.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден