Като физическо лице или като фирма да продавам онлайн?

Като физическо лице или като фирма да продавам онлайн?

 

Въпрос:
Здравейте!

Назначен съм на договор във фирма, където ме осигуряват на минимална заплата. Искам да започна допълнителен бизнес - магазин за дрехи и ще продавам в платформи като инстаграм и фейсбук. Мога ли да правя продажбите като физическо лице без фирма, като идеята ми е да подавам данъчна декларация всяка година? Ако нямам фирма, приспадат ли се разходите за реклами в платформите и закупуването на дрехи от облагаемият доход, върху който дължа данък в края на годината? Става въпрос за малък бизнес с не много голям оборот - около 12000лв. на година.

Ако не е възможно да осъществявам дейност като физическо лице, какво бихте ми препоръчали?

Благодаря предварително!

 

търговска дейност, физическо лице, ЕТ, ЕООД, данък печалба, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Ако искате да извършвате търговска дейност, то трябва да сте регистриран под някаква форма като търговец. Физическо лице - търговец, който ще извършва покупко - продажба на стоки, може да е само под формата на ЕТ (едноличен търговец). Дори и да не се регистрирате като такъв, то законът Ви приравнява на ЕТ. На ЕТ ще бъдет признати всякакви разходи, свързани с дейността, а ако не сте се регистрирал като ЕТ, ще Ви признаят за разход единствено стойността на закупената от Вас стока. Данъкът който ще платите ще е 15% от реализираната печалба. За времето,  през което извършвате дейност ще дължите и осигурителни вноски (минимум 198,00 лв. на месец, изчислени върху минималния осигурителен доход за страната за тази година - 710,00 лв.). Ако реализираната печалба в края на годината надхвърли сумата, върху която сте внасяли осигурителни вноски, то ще дължите осигуровки върху разликата. Ако решите да рекламирате своята дейност във Faceboock, Instagram, Google или други платформи или като цяло ако получавате услуги от фирми, които са установени в държава членка на ЕС (Европейския Съюз) имате задължение за регистрация по ДДС. В този режим на регистрация няма да начислявате ДДС върху своите продажби, но ще дължите ДДС върху стойността на получените подобни услуги.

 

Другият Ви вариант е да си отворите фирма. Разликата между фирма и ЕТ е наглед минимална - в края на годината плащате 10% данък върху реализираната печалба и допълнително 5% данък дивидент, ако решите да прехвърлите печалбата на фирмата към Вас като физическо лице. Осигуровките отново са по 198,00 лв. на месец, но няма годишно изравняване.  Основните разлики са две: Първата е, че фирмата отговаря за своите евентуални задължения до размера на капитала си, докато Вие, като ЕТ отговаряте за евентуалните задължения от дейността Ви като ЕТ с цялото си лично имущество. Също така, при една евентуална регистрация по ДДС, обект на регулация ще са единствено фирмени сделки, кото при ЕТ може да попаднете в ситуация в която обект на регулация по ДДС да се окаже и сделка, която няма нищо общо с дейността ви като ЕТ (примерно продажба на собствен  имот).

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден