Каква е разликата между ЕООД и ЕТ

Каква е разликата между ЕООД и ЕТ

 

Въпрос:

Здравейте,

Каква е разликата между еоод и ет и има ли разлика в счетоводството между двете. Също така, за счетоводно обслужване има ли някаква разлика между еоод и ет? има ли някаква разлика в плащането за регисрация между 2те фирми защото искам да регистрирам фирма и искам да знам кое ще е по добре за мене. Бизнесът ми ще книжарница. счетоводно обслужване, еоод и ет, оод, ет, еоод, счетоводни услуги, разликата между, русе, пловдив

 

 

Отговор:

Здравейте,

Извинявам се за закъснелия отговор, но в момента просто сме претрупани с текуща работа и не можем да насмогнем на онлайн запитванията. От гледна точка на данъчната тежест разликата между ЕТ и ЕООД / ООД е минимална. При ЕТ има 15% данък, който е ДДФЛ (данък доходи физически лица). При ЕООД / ООД има корпоративен данък 10%, но има още 5% данък дивидент, върху частта от печалбата, която решиш да разпределяш като дивидент в края на годината и общия сбор пак е 15%. От гледна точка на отговорност, която носиш обаче, има съществена разлика между ЕТ и дружествата с ограничена отговорност ( ЕООД или ООД ). В случай че работиш чрез ЕТ, за задълженията на дружеството си отговорен с размера на цялото си имущество като физическо лице. Това ще рече, че ако дружеството ти дължи пари за данъци на държавата, тя има право да предяви иск към личното ти имущество, което притежаваш като физическо лице. За разлика от ЕТ, в  ЕООД / ООД, като съдружник си отговорен до размера на внесения капитал, но не и с личното си имущество. Самото дружество е отговорно с активите си. Държавните разходите за откриване на ЕООД / ООД в сравнение с тези на ЕТ са с около 50-60 лева повече. От гледна точка на счетоводното обслужване, разликата между ЕТ и ЕООД / ООД в оперативната част е минимална при равни други условия таксите за счетводно обслужване при нас са едни и същи.  Това са основните разлики между ЕООД и ЕТ.

Ще се радвам ако съм бил полезен с информацията, а за допълнителни вапърси и съдействие може да заповядате в някой от офисите ни в София, Пловдив, Русе или Бургас.

 

Поздрави.




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден