ЕООД с дейност в ЕС

ЕООД с дейност в ЕС

 

Въпрос:
Здравейте!

Имам ЕООД и съм едноличен собственик на капитала на дружеството. Ще изпълнявам дейността си в ЕС. Приходите от дейността ще постъпват във фирмената сметка. Ще живея при семейството където и ще работя.

Препоръчаха ми да се осигурявам като работещ собственик.

Разходите по заплата и осигуровки приспадат ли се?

Имам ли право на командировъчни?

Осигуровките на прага на професията ли ще са?

Ще имам ли изравнителни осигуровки за годината ?

Благодаря!

ЕС, ЕООД, дейност, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

На първо място, правилно са Ви ориентирали, че най-изгодно ще е да се осигурявате като работещ собственик. Това означава на практика, че ще в качеството си на собственик, ще се самоосигурявате, но и ще полагате личен труд. Това Ви позволява следното: ще имате възможност да се осигурявате на минималния осигурителен доход за годината със съответните осигуровки и данък. За разход на фирмата Ви ще се признае единствено сумата върху която се осигурявате. Самите осигуровки не се признават за разход. Имате право на командировъчни, като размерът зависи от това в коя държава ще извършвате своята дейност.

Това, което обаче виждаме като проблем във Вашия случай е, споменаването на факта, че освен Вие и Вашето семейство ще пребивава (или вече пребивава) в съответната държава,. След като работите, живеете и Вашето семейство живее (и може би и работи) в тази държава, то Вашият жизнен център (работа, семейство, пребиваване) става тази държава и за данъчни цели Вие и Вашата фирма реално вече ставате местно лице за тази държава (не за България). Което пък от своя страна води до факта, че ставате подвластни както Вие като физическо лице, така и Вашата фирма на данъчното и осигурителното законодателство на тази държава. Естествено това е "ако Ви хванат". Но е немалък риск, и в зависимост от съответното законодателство на държавата, последствията може да са повече от сериозни.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден