Дропшипинг - как да започна

Дропшипинг - как да започна

 

Въпрос:
Здравейте!

От известно време сериозно обмислям възможността да се занимавам с дропшипинг. Мисля да доставям продукти поръчани от Алиекспрес до крайни клиенти предимно в САЩ, но не изключвам възможността да имам клиенти от всички точки на света.

В тази връзка имам много правни и счетоводни неясноти:

1. За да осъществявам тази дейност необходимо ли е да регистрирам фирма или мога да го правя като физическо лице?

2. Ако трябва фирма - каква форма е най-подходяща – ЕТ, ЕООД и т.н.?

3. За тази дейност задължително ли е фирмата да е регистрирана по ДДС от самото начало?

Благодаря предварително!

ЕООД, дропшипинг, ДДС, данъци, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Отговаряме хронологично на въпросите ви:

1. За да осъществявам тази дейност необходимо ли е да регистрирам фирма или мога да го правя като физическо лице? - краткият отговор е НЕ. Като физическо лице можете да упражнявате дейности, включени в т.нар. "свободна професия", но търговията по същество не може да бъде упражнявана като свободна професия. Изборите пред вас са два, ЕТ или ЕООД. Има варианти, където при заварено положение и извършвана вече търговия (пример доставки в OLX), без регистрация по ДДС, такива доходи са вкарвани в личната данъчна декларация на физическото лице и данъчните са си "затваряли очите", но това не е практика и говорим за изключение от правилото.

2. Ако трябва фирма каква форма е най-подходяща - ЕТ ЕООД и т.н.? - Категорично препоръчваме ЕООД като форма на упражняване на стопанската дейност. ЕТ беше форма, която беше широко използвана в годините на прехода, основно поради лесното си учредяване, но тя обвързва фирмата с физическото лице. В смисъл, ако имате някакви задължения към доставчици или държавата за работата на ЕТ-то, то сте отговорен с цялото си лично имущество за тях, докато при ЕООД сте отговорен до размера на активите и капитала на дружеството. Относно данъчната тежест, на практика тя е еднаква, като при ЕТ е 15%, а при ЕООД имаме веднъж 10% корпоративен данък (върху печалбата) и после 5% данък върху разпределения дивидент

3. За тази дейност задължително ли е фирмата да е регистрирана по ДДС от самото начало? -  При положение, че ще ползвате платформа, вие на практика ще получавате услуги от юридическо лице (фирма) от страна от Европейския съюз, за което ще получавате и съответната фактура. Попадате най-малкото под условието за задължителна регистрация по чл. 97 от ЗДДС, като това трябва да се случи преди получаването на първата фактура от платформата.

Надяваме се, че сме Ви били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден