Дропшипинг

Дропшипинг

 

Въпрос:
Здравейте!

Интересувам се от това, как мога да продавам на принципа на Дропшипинг през мой собствен сайт или фейсбук канал, като физическо лице.

Складовете предлагат Граждански договор или Договор за посредничество или Комисионен договор - не зная дали точно така се води.

Аз физически,  няма да притежавам стоката.

Ще я рекламирам и продавам за моя сметка.

За продажбите, които правя ще получавам хонорар или комисионна, веднъж месечно по банков път или с паричен превод.

Тук идват и въпросите ми.

1. Мога ли да имам електронен магазин, и да продавам през него на база тези договори, като физическо лице ?

2. В момента аз работя и на трудов договор.

Как трябва да си отчета дохода, който ще получавам? Какъв данък дължа? Трябва ли да внасям пак осигуровки?

Благодаря предварително!

ЕООД, дропшипинг, осигуровки, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Това, което описвате като дейност, съгласно Търговския закон е търговска дейност. Съответно за да я извършвате легално трябва да сте регистриран под някаква форма търговец. Теоретично имате два варианта - да се регистрирате като Едноличен Търговец (ЕТ) или да регистрирате Дружество на ваше име (ЕООД).

 - Едноличен Търговец (ЕТ) - В тази форма на работа ще дължите годишен данък в размер на 15% върху реализираната печалба. През годината ще дължите ежемесечно осигурителни вноски, изчислени върху минималния осигурителен доход за годината или по-висока сума. В края на годината се прави годишно изравняване на осигуровките, като ако реализираната печалба е по-висока от осигурителния доход върху който сте внасяли осигуровки през годината, дължите осигуровки върху разликата. Трябва да се има в предвид, че освен минимален осигурителен доход има и максимален. Годишната сума, върху която дължите осигуровки, не може да е по-висока от максималния осигурителен доход преизчислен на годишна база. Също така сумата, върху която Ви осигуряват на трудов договор, също влиза във всичките тези сметки, като ако например вече Ви осигуряват на сума равна или по-голяма от максималния осигурителен доход, то осигуровки като ЕТ няма да дължите.

Чисто функционално, когато работите като ЕТ, закона приема, че Вие и ЕТ-то сте едно. Т.е. задълженията на ЕТ-то са и Ваши лични задължения. Също така доходите на ЕТ-то са и Ваши лични доходи.

- Дружество (ЕООД) - В тази форма на работа ще дължите годишен данък  в размер на 10% върху реализираната печалба. Допълнително ако искате тази печалба да Ви бъде разпределена като дивидент (т.е. парите, които е изкарала Вашата фирма да станат Ваши лични пари) ще дължите допълнително 5% данък дивидент. Осигуровките които ще дължите ще отново изчислени върху осигурителния доход, който си изберете но не по-малко от минималния месечен осигурителен доход за астраната. При ЕООД-то не се прави годишно изравняване на осигуровките.

Чисто функционално, когато работите като ЕООД, закона разделя ЕООД-то от Вас като физическо лице. Т.е. задълженията на ЕООД-то са си негови и Вие не отговаряте лично за тях.

В заключение, ако решите да се занимавате с дейността, която сте описали Ви препоръчваме да го направите под формата на Дружество (ЕООД).

Надяваме се, че сме Ви били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден