Доходи от Гугъл

Доходи от Гугъл

 

Въпрос:

Здравейте!

Имам доходи от гугъл, от рекламна дейност. Физическо лице съм, нямам фирма. Искам да Ви попитам как трябва да процедирам съгласно доходите и данъците, които трябва да плащам. Моите доходи от Гугъл са от реклами, като Гугъл показват рекламите си на моят уебсайт и ми дават процент от парите, които Гугъл получава от компаниите. Месечните ми доходи от Гугъл са около 1 000 лв. като са ги и надвишавали, но не съм плащал никакви данъци и не знам как да процедирам.
Тъй като не съм никак запознат, бих се радвал ако ми разясните всички стъпки, които трябва да предприема. 
Много благодаря!  счетоводни услуги, доходи от гугъл, счетоводно обслужване, регистрация на фирма, счетоводна къща, пловдив, русе, софия, бургас

 

 

Отговор:

Здравейте,

На практика Вие осъществявате стопанска дейност като физическо лице (без да сте регистрирали по никакъв начин това - нелегално), защото реално предоставяте услуги ( предоставяне на място за реклама) на данъчно задължено лице в ЕС ( Гугъл ) и получавате доходи от Гугъл.

За да легализирате дейността си е необходимо да си регистрирате едно ЕООД. На следващо място е  задължително да се регистрирате по ДДС ( съгл. чл. 97а от ЗДДС, лицата предоставящи услуги на данъчно задължено лице в ЕС подлежат на задължиттелна регистрация минимум 7 дни преди да осъществят  първата доставка на услуги). Ежемесечно ще трябва да се подават декларации за осигурителните вноски които ще трябва да си правите и декларации по закона за ДДС, както и да издавате фактури към Гугъл Ирландия за получените средства.

В края на годината се изготвят годишни финансови отчети и данъчна декларация, като за реализираната през годината печалба дружеството Ви ще дължи 10% корпоративен данък. Ако искате реализираната печалба от дружеството да Ви бъде изплатена като  дивидент, ще трябва да се платят още 5% данък дивидент .

Ако тръгнете да се регистрирате като физическо лице упражняващо свободна професия, ще трябва отново задължително да се регистрирате по ДДС, но при регистрацията ще Ви поискат извлечения от банковата сметка и ще видят че сте получавали пари за осъществяване на стопанска дейност без регистрация и е трябвало да се регистрирате много по-рано по ДДС и ще сте в нарушение както по закона за ДДС, така и по този за Данъци върху Доходи на Физическите Лица (ДДФЛ) и като имаме предвид обявените обороти ще трябва да платите доста големи суми като данъци и санкции.

При всички положения, след като сте получавали доходи от Гугъл за извършена към тях услуга, вие сте извършвали стопанска дейност, за което е трябвало да заплатите съответните данъци, което не сте направили и за което е възможно да понесете съответните санкции.

Надяваме се да сме Ви били полезни с информацията и ако имате нужда от помощ при регистрация на дружество и последващо счетоводно обслужване и консултации може да се обърнете към някой от офисите на нашата счетоводна къща в Пловдив, Русе, София или Бургас.

Поздрави.

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден