Договор за управление и осигуровки в нова фирма

Договор за управление и

осигуровки в нова фирма   счетоводни услуги, фирма, договор за управление, осигуровки, здравно осигуряване, данъци, доо дзпо, документ, регистрация, пловдив, бургас, русе, софия

 

Въпрос:

Здравейте! 
Имам малка фирма в която съм собственик / нямам договор за управление/
1. Ако желая да се осигурявам като самоосигуряващ се на мин доход, нужно ли е да подам документ, че във фирмата ще съм самоосигурявящ се и ако до, къде?
2. Може ли също така да ми кажете, под кои кодове правя банково плащание по : ЗО; ДОО и ДЗПО? 
Благодаря!

 

Отговор:

Здравейте,

Ако нямате договор за управление кой управлява дружеството Ви. Винаги трябва да има един, който управлява и отговаря за дейността на едно дружество. Задължително си изгответе такъв и го подпишете с дата започване дейността на дружеството. Тези договори не се декларират никъде. Ако искате да се осигурявате като самоосигуряващо се лице е необходимо първо да запишете в договора за управление, че за положения труд като управител няма да получавате възнаграждение. На второ място трябва да подадете в НАП декларация за регистрация  на  самоосигуряващо се лице. Подават се в поделение на НАП по местоживеене на самоосигуряващото се лице. Ежемесечно се подават декларация обр.1 за самоосигуряващото се лице, а в края на годината, според годишната данъчна декларация на лицето се подава и декларация обр.6.

Банковите сметки зависят от това в кое поделение на НАП се плащат осигуровките. Може да ги проверите в сайта на НАП. Кодовете за видовете осигуровки:

- за ДОО     - 551111

- за ДЗПО   - 581111

- за ЗО        - 561111

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден