Годишна Данъчна Декларация на фрийлансър

Годишна Данъчна Декларация на фрийлансър

 

Въпрос:
Здравейте!

Развивам freelance дейност (ИТ услуги) от няколко месеца. Работя от разстояние с клиенти от цялата страна, като заплащането на услугите става чрез паричен превод през спедиторските компании. За момента съм генерирал малка сума, за която искам да платя данък.

Доколкото разбрах, не дължа осигуровки, а само 10% данък върху дохода, ако месечният ми приход не превишава размера на минималната работна заплата - моят случай е такъв.

Какъв данък дължа? Кое приложение към данъчната декларация следва да попълня?

Достатъчно ли е към нея да прикрепя справка от спедиторската компания за получените пощенски парични преводи, за да докажа приходите?

Благодаря предварително!

ГДД, ИТ, данък, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Ако сте получили доходи от български компании, то би следвало те да са декларирали това обстоятелство (всяка фирма, която изплаща доход на физическо лице следва да подаде съответните декларации). Ако приемем, че това е спазено то ще можете след 01.03 да попълните своята данъчна декларация онлайн (с ел. подпис или ПИК от НАП), като цялата информация за придобитите от Вас доходи от български дружества, ще Ви бъде попълнена автоматично и Вие ще трябва просто да я потвърдите.Ако горепосоченото не е факт, то можете и сам да попълните тези данни в приложение 3 към годишната данъчна декларация. Данъкът, който ще платите е 10% изчислен въхру сумата на придобитият от Вас доход, приспаднат с 25% нормативно признати разходи.

Надяваме се, че сме Ви били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден