Фрийлансър или фирма?

Фрийлансър или фирма?   счетоводни услуги, регистрация на фирма, фрийлансър, счеоводител, свободна професия, счетоводна къща, счетоводство, русе, софия, пловдив, бургас

 

Въпрос:

Здравейте,
Работя на трудов договор на пълен работен ден, осигурен съм над максималния осигурителен праг. Искам да започна допълнителна работа като фрийлансър ( freelancer ), упражняващ свободна професия, като платформата, през която ще го правя изисква да предоставя VAT Number. Годишният оборот ще е над 50 000лв. Въпросът ми е задължително ли е да регистрирам фирма или мога да извършвам дейността и като самоосигуряващо се лице?

 

Отговор:

Здравейте,

 Първо ще направим уточнението, че за да осъществявате дейност като физическо самоосигуряващо се лице, или като т.нар. фрийлансър ( freelancer ) трябва да упражнявате дейност от кръга на т.н. "свободни професии", за които можете да извадите регистрация по Булстат с ЕИК и можете да направите регистрация по ЗДДС. От справка в интернет лесно ще намерите кои са т.н. "свободна професия".

 От гледна точка на регистрация на фирма / „свободна професия" ( фрийлансър ), ако дейността, която ще извършвате се причислява към „свободна професия“ и имате възможност да предоставите и някакво удостоверение, диплома или сертификат, свидетелстващ за вашата квалификация в съответната област, ще можете да си направите регистрация по Булстат и да си извадите ЕИК, в последствие да се регистрирате и по ДДС. В случай че желаете да направите реистрация на фирма и чрез нея да извършвате стопанската дейност, не е необходимо предостявенето на никакви сертификати, а просто правите регистрация на фирма и посочвате дейностите с които ще се занимавате.

 От данъчна гледна точка, разликата между регистрация на свободна професия и регистрация на фирма, е че при свободната професия няма нужда да събиате документи за разходи, а имате нормативно признати такива, които са 25% от стойността на всички приходи. В най-общи линии в края на отчетния период от всички приходи се нормативно признатите разходи и се плаща 10% данък доходи физически лица. В случай че сте направили регисрация на фирма и така упражнявате дейността си, се събират документи за всички разходи като в края на отчетния период те се приспадат от приходите и така се формира облагаемата печалба. Корпоративния данък ( или т.нар. Данък Печалба) е в размер на 10%, но тук има още 5% данък дивидент върху сумата, която ще се разпредели като дивидент в края на отчетния период.

 От гледна точка на осигуряването и при регистрация на фирма и при регистрация на „свободна професия“ няма да дължите осигурителни вноски като самоосигурващо се лице, при положение че се осигурявате на друго място на максималния осигурителен доход.

Надяваме се да сме били полезни. 

При проявен допълнителен интерес сме насреща.

 

Поздрави.

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден