Управител на фирма пенсионер. Счетоводство, ДДС, осигуровкировки.

Управител на фирма пенсионер.

Счетоводство, ДДС, осигуровки   счетоводство, А1, счетоводни услуги, регистрация на фирма, пенсионер, управител, ддс, София, Пловдив, Бургас, Русе 

 

Въпрос:

Здравейте ! Направих регистрация на фирма в България ЕООД - с управител и едноличен собственик на капитала пенсионер.
ЕООД е с предмет на дейност :
* Проектиране, създаване, поддръжка и продажба на софтуерни продукти;
* Изграждане и поддръжка на компютърни мрежи;
* Поддръжка, диагностика и ремонт на компютърна и офис техника;
* Консултантска дейност по информационни технологии;

* Дейност на информационни технологии;
* Други дейности в областта на информационните технологии;
* Рекламна дейност;
* Счетоводни услуги, одиторски услуги, регистрации на фирми;
* Мениджмънт, вътрешно и външна търговска дейност и финансови услуги;
* Всички дейности и услуги, незабранени от закона;
Услугите (дейността) ще се извършва от лица, извън страната и ЕС. 
Услугите ще бъдат предназначени за физически лица (ДНЗЛ) и за дан.задължени лица (ДЗЛ) от България, ЕС и трети страни (Азия и Америка)- визираме всички възможни клиенти.
Плащането ще е само по банков път към валутна сметка в България и PayPal.
Бихме желали да получим консултация от Вас по следните въпроси:
1.Подлежим ли на задължителна регистрация по ДДС и по кой плен от ЗДДС.
2.Едностранно или двустранно счетоводство.
3.В НАП - осигуряването на управителя пенсионер може ли само здравно осигуряване (Няма да извършва личен труд)
4.Лицата, извършващи услуги мисля да са на граждански договор. И само 10% ДФЛ ,след приспадане на норм.призн,разходи да удържаме и внасяме .(Те работят в трета страна,потрудов договор към друга фирма). 
Поздрави.

 

Отговор:

Здравейте,

Радваме се че сте пристъпили към първата крачка и сте направили регистрация на фирма. Ще се радваме да сме ви от полза като отговорим на въпросите Ви и преминаваме конкретно към тях. Основния предмет на Вашата бъдеща дейност ще е предоставянето на услуги. ( продажбата на софтуер е приравнено на продажба на услуги според чл.9, ал.2, т.1 от ЗДДС ) И след като ще бъдат осъществявани услуги за страни от ЕС, то в рамките на 7 дни преди първата сделка от такъв характер ще сте длъжни да направите регистрация по ЗДДС на дружеството си, на основание чл. 97а, ал.2 от закона. В този случай дружеството Ви няма да начислява ДДС за извършените услуги, но ще подава задължително VIES декларации за контрагентите в ЕС на които е предоставило услуги, а те от своя страна са длъжни да си самоначислят ДДС в техните страни според тяхното данъчно законодателство. Регистрацията по този член не дава право на дръжеството да ползва данъчен кредит за платен ДДС за закупени стоки и услуги.

 Ако няма да извършвате услуги в ЕС ( а само в България и в трети страни) за дружеството Ви няма задължение за регистрация по ЗДДС докато не направи оборот от 50000 лв за период от последните 12 последователни месеца ( ако направите този оборот за 5 месеца подлежите на задължителна регистрация) В този случай ще се пристъпи към регистрация по ЗДДС на общо основание, за всички доставки в България дружеството ще дължи ДДС, за ЕС отново няма да начислява ДДС а ще подава само VIES декларации за контрагентите, но ще има право на данъчен кредит за платен и самоначислен ДДС.

На втория въпрос еднозначния отговор е двустранно счетоводство.

На третия въпрос - самоосигуряващото се лице ( едноличен собственик на дружество ) избира сам вида на социалното си осигуряване ( с подаване на декларацията за започване дейността на дружеството)  но задължително внася здравни осигуровки.

По въпроса за гражданските договори.

Няма никаква пречка лицата извършващи дейностите в дружеството да са на граждански договори но само при условие, че това не са скрити трудови договори. В този случай може да има сериозни проблеми с Инспекцията по труда ( под сериозни проблеми имам предвид глоби, които започват от 5000 лв. и могат при определени обстоятелства да стигнат до 15000 лв. за всеки отделен случай).

Върху начислените суми по граждански договори също се дължат осигурителни вноски ( социални и здравни ). Само социалните са с 4,5% по малко отколкото на трудовите договори. Данъка върху доходите е в размер на 10% и се удържа и внася от работодателя през първите 9 месеца от годината. За последните 3 месеца е задължение лично на получателя да ги декларира и доплати с годишната си данъчна декларация за текущата година ( Подава се до 30 Април на следващата година). Ако лицата полагащи труд по граждански договор са от страни от ЕС, то тогава те са длъжни да представят формуляр А1 от страната от която са ( за определяне на приложимо законодателство) и в зависимост от това за коя страна е определено приложимото законодателство се начисляват осигуровките. ( Ако например приложимо за австриец според формуляр А1 е австрийското законодателство, то дружеството ще трябва да начисли осигуровки според австрийското осигурително законодателство и да ги внесе по партида на лицето в Австрия. Данъка ще бъде удържан и внесен в България. Но ако според формуляра А1 приложимо е Българското законодателство ( например австриеца живее със семейството си в България и центъра на икономическите му интереси е в България) то тогава се действа като с българските граждани) .

Ако лицата полагащи труд по граждански договори са българи живеещи и работещи в трети страни, то отново трябва да предоставят формуляр А1 от НАП за приложимо законодателство и според това коя страна е посочена в него, ще бъде спазвано нейното осигурително и данъчно законодателство.

Ако се ползват услуги от физически лица-фрийлансъри е най опростения вариант - те издават фактура за извършената услуга, дружеството я заплаща и няма задължения за данъци и осигуровки.

Относно оферта - не мога да Ви отправя такава на този етап защото не мога да определя обема работа който трябва да извършим за Вашето дружество. Това може да стане след среща на която да определим какви дейности ще трябва да извършваме и ориентировъчно да определим обема на документооборота.

 

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден