Транспортна фирма в Испания. Възстановяване на ДДС. Корпоративен данък

Транспортна фирма в Испания. Възстановяване на ДДС. Корпоративен данък   счетоводни услуги, ддс, транспортна фирма, корпоративен данък, софия, пловдив, бургас, русе

 

Въпрос:

Имам фирма с дейност транспорт и ТИР, които ще работи в Испания, априходите ще се изпращат в България.Фирмата е регистрирана по ДДС по чл.100.
1.Как да става отчитането и връщането на данъчния кредит в Б-я, имам в предвид че фактурите ще са повече от Испания и др.страни на ЕС. Ако са издадени от Б-я няма проблем, но......не. Съгласно наредбата от 2009 г. за подаване искане до Испания ли ще става , или не?
2.Как ще се плащат данъка по ЗКПО тук в Б-я, като и в Испания ще има някакво облагане с данък!!!


 

Отговор:

Здравейте,

По принцип фирми като Вашата, осъществяващи транспорт със собствени автомобили в страни от ЕС, сключват договори с фирми, специализирани в бързото възстановеяване на ДДС за закупено гориво и резервни части срещу определен комисион ( обикновено около 15%).

Такива фирми в България например са Юнион танк България, DKV България, Има такива фирми и в ЕС с които може да сключите такива договори.

Можете да зареждате с карти на ШЕЛ България или ОМВ България на бензиностанции в ЕС. 

Има възможност и сами да си възстановявате ДДС но процедурата е доста тежка. Наредбата която регламентира как става това и на какви условия трябва да отговаря фирмата Ви за да може да става възстановяването е НАРЕДБА № Н-9 ОТ 16 ДЕКЕМВРИ 2009 Г. ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ДАНЪКА ВЪРХУ ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ НА ДАНЪЧНО ЗАДЪЛЖЕНИ ЛИЦА, НЕУСТАНОВЕНИ В ДЪРЖАВАТА ЧЛЕНКА ПО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ, НО УСТАНОВЕНИ В ДРУГА ДЪРЖАВА - ЧЛЕНКА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 48 ОТ 2012 Г., В СИЛА ОТ 01.07.2012 г.)

Относно корпоративния данък, ако фирмата Ви е регистрирана в България не подлежите на плащане на корпоративен данък в Изпания. Ако имате клон на дружеството, регистриран в Испания, то дейността на този клон ще се облага с корпоративен данък в Испания.

Надяваме са да сме Ви били полезни.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден