Счетоводно отчитане на аптека по здравна каса

Счетоводно отчитане на

аптека по здравна каса   счетоводни услуги, отчитане, аптека, здравна каса, бургас, софия, русе, пловдив

 

Въпрос:

Здравейте,
Бих искала да попитам дали мога да получа консултация по конкретен въпрос  - свързан с текущо счетоводно отчитане на аптека, работеща със здравна каса. Въпросите са следните.
Трябва ли аптека да издава фактура на здравната каса, за парите, които очаква да получи по финансовия отчет
Издава ли кредитни известия на здравната каса за неполучените суми, и ако не издава такива като какъв вид разход го признава - несъбираемо вземане, неустойка за неизпълнение по договор или някакъв друг
Поздрави.


Отговор:

Здравейте,

Няма ситуация в която да получите средства от Здравна каса без за това да издадете фактура. След като по една сделка има издадена фактура и впоследствие се установи, че някои от фактурираните обстоятелства ( цена, количество, вид на услугата и т.н.)  е различно от действителната ( или договорената) доставка, то тогава корекцията се извършва чрез издаване на кредитно ( или дебитно) известие. 

Във вашия случай, неплатената ( непризната ) отстъпка от здравната каса не Ви е разход, а непризнат приход, тъй като продадените лекарства на клиентите по намалената цена е Вашия приход. И ако Вие сте получила по-малко средства за продадените лекарства от сумата която сте платила за тяхната доставка, то просто Вие сте продала лекарствата на загуба .

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден