Собствен бизнес – фризьорски салон

Собствен бизнес – фризьорски салон   регистрация на фирма, фризьорски салон, счетоводни услуги, собствен бизнес, еоод, ет, пловдив, русе, бургас, софия

 

Въпрос:

Здравейте, 
Обръщам се към Вас с молбата да ми разясните някои неща свързани със започването на собствен бизнес. 
Казусът е следния:
Искам да отворя козметичен салон. Тъй като искам да избегна самоосогуряването реших че мога да използвам фирмата на майка ми. Като не съм наясно дали и как да се сключи договор между двете ни, защото искам да имам осигуровки и да стане така че все едно работя за нея. Ако е възможно да ми споделите какви варианти имам. Също не съм наясно кои институции трябва да потърся за да започна дейността си. Какви данъци ще е необходимо са се плащат? И ако сте наясно просто да ми обясните цялата процедура по започването на собствен бизнес. 
Хубав ден!

 

Отговор:

Здравейте,

Не знаем какви са Ви мотивите да избегнете самоосигуряването, но то е най предпочитаната и  сравнително "най-евтина" форма на осигуряване.

Ако въпреки това не желаете да се самоосигурявате в собствена фирма или като лице упражняващо свободна професия, то варианта е фирмата на майка Ви  да Ви наеме на трудов договор и да упражнявате дейността, като за това ще получавате заплата.

Необходимо е фирмата на майка Ви да регистрира сключения трудов договор в НАП. Ако помещението което ще ползвате не е собственост на фирмата на майка Ви, е необходимо да имате договор за наем на помещението, което да е сключено от името на фирмата на майка Ви.  Също така ако фирмата на майка Ви не е действаща към момента на започване на дейността, майка Ви трябва да подаде декларация за започване на дейността и за начало на нейното самоосигуряване.  Това е така, тъй като управителя на фирмата която осъществява дейност задължително трябва да се осигурява като самоосигуряващо се лице или по договор за управление ( при втория вариант осигуровките са значително по-големи ).

Няма други разрешителни или лицензионни изисквания за упражняване на този вид дейност.

Ако сте регистрирана като упражняваща свободна професия или фирмата на майка Ви е ЕТ, или Вие си регистрирате ЕТ, то дейността която ще упражнявате попада в списъка на патентните дейности и ще плащате данък по закона за доходите на физическите лица по формата на патентен данък ( той зависи от общината в която ще извършвате дейността ).

Ако фирмата на майка Ви е ЕООД ( или ООД ) или вие самата направите регистрация на ЕООД, то ще плащате 10% данък върху реализираната през годината печалба ( всички приходи минус всички разходи).

За по-подробна информация Ви препоръчвам да посетите някой от офисите ни в Бургас, Русе, Пловдив или София, където ще получите подробна безплатна консултация по всички интересуващи Ви въпроси.

Поздрави.

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден