Свободна професия или регистрация на ЕООД. Отитане на разходите.

Свободна професия или регистрация

на ЕООД.Отитане на разходите.  

счетоводни услуги, фирма, регистрация, еоод, свободна професия, разходи, софия, пловдив, русе, бургас   

 

   

Въпрос:

Прочетох, че първата консултация е безплата във вашия офис, но за съжаление нямам физическата възможност да дойда. Ще задам въпросите си онлайн като се надявам да ми отговорите. Става въпрос за свободна професия /частен съдебен изпълнител/. 
1. Разходите за заплати и осигуровки на служителите признават ли се за разход, т.е. влизат ли в признатите 25%, които са признати за професията?
2. Дължимият ДДС по фактури за направени продажби на услуги, намалява ли се с ДДС-то което сме платили по различни фактури от доставчици? Така ли се определя дължимият ДДС като разлика между двете суми?
3. ДДС от всички фактури ли се признава за намаляване на дължимият данък. По-конкретно приемат ли се фактури за мин. вода, кафе и др. обслужващи офиса, за обувки и др. на персонала?
4. Какви декларации се попълват ежемесечно?
5. Признават ли се застраховките /в случая не са задължителни, а доброволни/ за месечен разход и с какъв документ се удостоверяват - само платежно нареждане или трябва и застрахователната полица?
6. Признава ли се членския внос за разход след като нямам издадена фактура?

 

Отговор:

Здравейте,

Ако сте решили, че ще осъществявате тази дейност като лице упражняващо свободна професия, то забравете за това какви разходи ще ви се признават - имате по норматив 25% от размера на всичките ви приходи като признати разходи без необходимост да представяте каквито и да било разходни документи, независимо колко са в действителност самите разходи. Ако смятате, че в действителност разходите Ви ще превишават с повече от тези 25% от приходите - то тогава сменяйте формата за осъществяване на дейността и регистрирайте ЕООД. Тогава всеки един документално доказан разход, свързан с осъществяваната дейност ще се признава и ще намаля облагаемата с данъци сума.

В издаваните от Вас фактури ще начислявате ДДС само ако имате регистрация по ДДС. Задължителната регистрация е при превишаване на облагаем оборот за последните 12 месеца на сумата от 50 х.лв. Също така подлежите на задължителна регистрация ако предоставяте услуги на юридически лица регистрирани в рамките на Европейския съюз, с място на изпълнение на услугите в Европейския съюз.

Ако имате регистрация по ЗДДС, тогава дължите ДДС върху всички облагаеми доставки които извършвате ( било то услуги или стоки). Тогава имате право на данъчен кредит за платено ДДС по фактури от Вашите доставчици. Ежемесечно се издават дневници за покупките, дневници за продажбите и се подава данъчна декларация по закона за ДДС, като в тях се отразява дължимия данък, данъчния кредит който имате право да приспаднете и данъка който трябва  да внесете.

По принцип имате право на данъчен кредит за тези фактури, в който получените стоки, материали и услуги се използват за извършване на облагаеми доставки. За фактурите за мин.вода и кафе ще ви бъде признат данъчен кредит само ако имате кафе автомат и автомат за вода, които работят с монети ( те имат вградени "касови апарати") и отчитате приходи от тях ( тези приходи са облагаеми с ДДС ). Ако се ползват в офиса безвъзмездно, то тогава това са разходи без право на данъчен кредит и не може да си приспадате платения ДДС при покупката. Ако обувки и дрехи се закупуват  като работно или униформено облекло на персонала , то тогава имате право на данъчен кредит.

Ежемесечно се попълват и подават декларации по ЗДДС и осигурителните декларации ( обр.1 и обр.6 )

Зависи какви са застраховките и какъв е разхода по застрахователната премия. Всички застраховки свързани с осъществяваната дейност се признават за разход. Личните застраховки в размер до 60 лв. месечно ( само ако са предоставени на всеки един от персонала като социален разход ) се признават за разход за данъчни цели.

Но платежното нареждане е документ, доказващ разплащане по разчет. Платежното само по себе си не е документ доказващ разход - такива в случая са фактура, полица.

Както казах и по-горе, за разход се признава нещо което е документално доказано  - ако дружеството за да осъществава дейност трябва да плаща членски внос в някаква браншова организация, то по силата на устава на тази организация и членството на дружеството  Ви в тази организация, то документа за платения членски внос ще се признае като присъщ разход.

Още веднъж искам да обърна вниманието Ви - всички неща за доказване на разходите важат при положение, че сте избрали да осъществявате дейност като ЧСИ не като свободна професия а чрез дружество.

Надявам се да сме Ви били полезни.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден