Свободна професия или регистрация на ЕООД

Свободна професия или 

регистрация на ЕООД  счетоводни услуги, регистрация, фирма, свободна професия, осигуровки, софия, русе, бургас, пловдив

 

Въпрос:

Здравейте,предстои ми откриване на логопедичен кабинет и бих искала да знам ,кое ще е по-правилно :-Регистрация на ЕООД или Да се регистрирам като свободна професия.Кое ще е по-изгодно и за мен?
Препоръчаха ми Вашата фирма,като най-коректна за консултация.
Предварително благодаря за отделеното време.
Поздрави 

 

Отговор:

Здравейте,

Не може да се даде еднозначен отговор защото:

- като регистрирано лице на свободна професия, от всичките Ви приходи, преди облагане с данък в размер на 10% ви се намалява сумата на приходите с 10% нормативно признати разходи без да е необходимо да представяте каквито и да е документи за разход.

- при регистрация на ЕООД и последваща дейност, преди облагането ви с данък ( отново е 10% данъка), всички приходи се намалят с всички документално доказани разходи, свързани с дейността. 

Ако мислите, че за осъществяване на дейността си ще можете да съберете документи за разходи над 10% от приходите, то логично е да изберете регистрация на ЕООД и под тази форма да осъществявате дейността си и обратно.

- От осигурителна гледна точка няма разлика, защото и при двете форми на дейност може да се осигурявате като самоосигуряващо се лице.

И в двата случая ще трябва да направите регистрирация в Агенцията по вписване и да получите ЕИК. При регистрацията си като свободна професия ще трябва да представите документ, удостоверяващ че имате необходимата квалификация да осъществявате конкретната дейност. ( Диплома )

Ще се радваме да сме Ви били полезни.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден