Свободна професия. Документи и процедура.

Свободна професия.

Документи и процедура.  счетоводни услуги, свободна професия, софия, докукемти, фирма, пловдив, бургас, русе

 

 

Въпрос:

Здравейте, 

Аз съм логопед магистър. Първият въпрос е дали мога да се регистрирам като свободно практикуващ специалист? Вторият ми въпрос е счетоводен. Какви документи трябва да се представят като приходи и как реално доказваме приходите си? До колкото разбрах не може да се отчитат разходи.Необходимо ли е за всяка услуга да се издават фактури ?  Има ли смисъл да подписвам граждански договор ако се регистрирам като свободна професия?

Благодаря много за отделеното внимание.

 

Отговор:

Здравейте,

За да се регистрирате като физическо лице,  осъществяващо дейности от т.нар. свободни професии е необходимо на първо място да се регистрирате в Търговския регистър и да получите от там ЕИК (Булстат) който ще бъде Вашият ЕГН. За да може да се регистрирате ще Ви е необходимо да представите наред със заявлението и документ за квалификацията която имате ( позволяваща Ви да осъществявате тази дейност ).

След като Ви бъде издаден ЕИК от Търговския регистър ( за около 7 дни ) ще подадете заявление в НАП за започване на дейност като Само Осигуряващо се Лице (С.О.Л.) След това Вие може да започвате дейност. 

Приходите Ви се отчитат на базата на издадените фактури. Като физическо лице, упражняващо свободна професия не сте задължена да регистрирате продажбите си и получаването на парични средства в брой чрез касов апарат. ( до момента в който не се регистрирате по ДДС - след такава регистрация задължително трябва да имате касов апарат за отчитане на плащанията в брой )

Наистина документи за разходи не са Ви необходими, тъй като по норматив за упражняващите свободни професии се признават като разходи 25% от стойността на реализираните приходи. Освен това, от формираната като разлика между приходи и признати разходи печалба, ( 75% от приходите ) за определяне на данъчната основа за определяне на годишния данък се приспадат и направените задължителни осигурителни вноски като С.О.Л. Годишния данък е 10 % върху така получената данъчна основа

По принцип за оказаните услуги трябва да издавате фактури на получателите на услугите - физически или юридически лица.

Не е необходимо да подписвате граждански договори след като ще упражнявате дейността като свободна професия и ще се осигурявате като С.О.Л.

Надяваме се да сме Ви били полезни

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден