Самоосигуряване без дейност. Граждански договор или свободна професия?

Самоосигуряване без дейност. Граждански договор или свободна професия?  счетоводни услуги, счетоводител, граждански договор, самоосигуряване, свободна професия, софия, пловдив, русе, бургас

 

Въпрос:

Здравейте,
Съпругата ми едностранно прекратява трудовия си договор. Желае да се осигурява за пенсия, но без да развива търговска дейност. До колкото се запознах с темата, възможностите са да работи на граждански договор или на свободна практика. В тази връзка имам следните въпроси:
Допустимо ли е при регистрация на БУЛСТАТ за физическо лице по чл.3, ал.1, т.9 или осигурител по чл. 3, ал.1, т.11 от Закона за регистър БУЛСТАТ като ДОКУМЕНТИ, УДОСТОВЕРЯВАЩИ ИЗВЪРШВАНЕТО НА ОПРЕДЕЛЕНА ДЕЙНОСТ да се приложи само диплома за завършено образование, специалност „учител по математика и информатика“ и квалификация „математик, специализация автоматизирани системи за обучение“, ако вписаните дейности са с кодове 62.хх по КИД 2008.
При работа на свободна практика, необходимо ли е при подаване на годишна данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица по чл. 50 от ЗДДФЛ да се прилагат и копия от сключени договори?
За да се признаят осигурителните вноски при работа на граждански договор, то сумата, за която се сключва договорът трябва ли да бъде такава, че да осигури месечен доход, равен на минималната работна заплата или трябва да бъде такава, че да осигури месечен доход, равен на минималната работна заплата плюс нормативно признатите разходи от 25 %?

 

Отговор:

Здравейте,

При осигуряването по граждански договори трябва да имате предвид, че ако след приспадане на нормативно признатите разходи остане сума по-малка от МРЗ, то се удържа само ДДФЛ и не се правят осигурителни вноски. Като прибавим и факта с проблемите произтичащи с разпокъсаност при гражданските договори и честото тълкуване на гражданските договори като скрити трудови договори, се стига до логичния извод, че осигуряването като физическо лице, упражняващо свободна професия е за предпочитане.

След като съпругата Ви притежава тези документи, може спокойно да се регистрира в регистър Булстат като физическо лице упражняващо свободна професия.

Като получи регистрация се подава в НАП декларация за започване на дейност и осигуряване като самоосигуряващо се лице. След това до 25 число на всеки месец се подава в НАП декларация обр.1 за осигуровките за предходния месец и се правят в същия срок и съответните вноски.

Като лице упражняващо свободна професия е добре за доказване на приходите да издава фактури за предоставените услуги. За получените средства в брой няма задължение да се издава касови бележки от ЕКАФП. Може да има банкова сметка по която да се превеждат приходите от услугите.

В годишната декларация по чл.50 не е не3обходимо да прилагате никакви договори. Ако имате такива ги съхранявайте за евентуални проверки. 

През годината се правят авансови осигурителни вноски върху минимум 420 лв. В края на годината ако доходите ( след приспадане на 10 % нормативно признати разходи - без документиране) надхвърлят годишната авансова база се правят допълнителни изравнителни осигурителни вноски.

Надявам се да сме били полезни!

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден