Регистрация на фирма и започване на дейност.

Регистрация на фирма

и започване на дейност.     счетоводни услуги, регистрация, фирма, дейност, документи, пловдив, русе, бургас, софия                                                                                  

 

Въпрос:

Здравейте,

Имам намерение да регистрирам фирма. Желая да я регистрирам малко по-рано от когато ще започне дейност, защото може и да изскочинещо преди периода, който очаквам. Въпросът ми е - може ли след регистрация до започване на дейност /приход/ да не плащам осигуровки /ще бъде еоод, аз ще съм единствения човек във фирмата/. Бях чел някъде, че се плащат след извършване на приход и в този ред на мисли - може ли фирмата да съществува без банкова сметка до този първи приход или разход /защото предполагам, че месечната такса по фирмена сметка пак се брои разход/.

Благодаря предварително!

Поздрави.

 

Отговор:

Здравейте,

На първо място ще направя уточнение по въпроса със започването на дейност на фирма. Въпреки не дотам яснота формулировка от законодателя, започването на дейност не се отъждествява единствено с  получаването на приходи регистрация на фирмата. Най –малкото следвайки Вашият път на мисли, логично е и първите разходи на фирмата (а не само приходи), да означават започване на дейност, тъй като срещу тези разходи стоят някакви стоки, услуги или активи, които ще се използват за фирмената дейност. Всщност всеки акт на новоназначения управител, свързан със дейността на фирмата, всеки подпис положен под договор се може да се счита за започване на дейност за фирмата, независимо дали това  дали генерира в момента паричен поток от приходи или разходи.

След като уточнихме това, в случай, че след излизане на решението от Търговския регистър за регистрация на фирма, не сте упражнявали никакви дейности, то не е задължително да подавате декларация за започване на дейност.  В обратния случай тази декларация е задължително да се подаде в 7 дневен срок от започване дейнотта на всяка новорегистррана фирма.

В самата декларация се декларира както започване на дейност на фирмата така и започване на осигуряване на собственика като самоосигуряващо се лице (СОЛ). В случай че собственика се осигурява като СОЛ на друго място то в декларацията полетата за започване на осигуряването му ще останат празни, а ще се попълни полето за започване на дейност на фирмата.

Относно банковата сметка, ако изхождаме от гореописаното определение за започване на дейност на фирма, самият акт на подписване на договор с банката за разкриване на разплащателна сметка от управителя на фирмата, е акт на дейност. Тук искам да направя уточнението, че не е задължително веднага след регистрация на фирма да се прави разплащателна сметка на същата. Едно на ръка, че може да го отложите във времето до започване на дейността, но и разплащателната сметка съвсем не е задължителна

Надяваме се да сме Ви били полезни.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден