Регистрация на фирма в България. Покупки и продажби в 3 страни от ЕС. ДДС

Регистрация на фирма в България.  

Покупки и продажби в 3 страни от ЕС. ДДС  регистрация, фирма, ддс, покупки, продажби, европейски съюз, българия, стоки, данък, счетоводни услуги, софия, русе, пловдив, бургас

 

Въпрос 1:

Здравейте,
Пиша Ви по следният казус :
Фирма Х , регистрирана по ДДС в България, занимаваща се с електронна търговия на стоки за дома закупува една стока за 100 евро от фирма У, регистрирана по ДДС в Испания,за да я продаде на клиент във Франция. 
При осчетоводяване на тази операция данъчният кредит изважда ли се от обложената с 20% продажна цена?
Какво се случва с данъчният кредит в този вариант и в случаите, когато фирма Х представя само разходни фактури за отчетения период?
Благодаря предварително!

 

Отговор 1:

Здравейте,

От така описаните операции за Вашето дружество не възниква право на данъчен крдит ако сте купили стоката с българския си ДДС номер, В този случай във фактурата с която  купувате стока от Испания не би следвало да Ви начисляват ДДС. Ако стоката се транспортира до Ваш склад в България, то с протокол следва да си самоначислите 20% ДДС. Този протокол се вписва както в дневника за продажби, така и в дневника за покупки и за Вашата фирма реално данъчния ефект до този етап е равен на 0 лв. Ако стоките не влизат в България, не следва да издавате протокол за самоначисляване на ДДС, който да включвате в дневниците.  Ако продавате във Франция стоките на данъчно задължени лица с българския си ДДС номер, то тогава във фактурите за продажба не следва да начислявате ДДС. Ако достигнете задължителния минимум на оборот от продажби във Франция, след който се изисква регистрация по ДДС то ще трябва да се регистрирате по ДДС във Франция и да осъществявате продажбите с френския си ДДС номер и да се облагате с ДДС чрез този френски ДДС номер съгласно френското данъчно законодателство.

Надяваме се да сме Ви били полезни с отговора си.

Поздрави.

 

Въпрос 2:

Здравейте, 

Въпросът ми е, когато стоката се продава на физическо лице във Франция, това е казуса. Бъларското дружество няма склад и реално посредничи при тази покупко-продажба.

Сигурни ли сте, че няма право на данъчен кредит и ако да, защо?

Благодаря!

 

Отговор 2:

Здравейте,

Поради факта, че испанската фирма няма право да Ви начислява ДДС и във фактурата която трябва да получите от испанската фирма, в която сте посочили българския си ДДС номер и имате документ че стоката е превозена от Испания до Франция, не трябва да Ви се начислява ДДС.  Не може да имате данъчен кредит за неначислено ДДС. Ако имате фактура с начислен ДДС, то поради горните причини ще трябва да поискате да Ви издадат наново фактурата по правилния начин

Когато продавате стоки  и получател е физическо лице, което не е данъчно задължено по смисъла на закона, то тогава Вие трябва да си самоначислите ДДС по правилото под сто ( визира се, че данъка е начислен в крайната цена ). В този случай се приема, че мястото на сделката е седалището на доставчика ( в случая Вие имате регистрация в България) и поради тази причина Вие трябва по веригата да внесете дължимото ДДС от продажбите към физически лица. Когато достигнете прага на задължителна регистрация във Франция ( където продавате на физически лица) то от този момент нататък ще трябва да внасяте пак ДДС, но вече във Франция.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден