Регистрация на фирма в България и дейност в Германия. Счетоводство, данъци и осигуровки.

Регистрация на фирма в България и дейност в Германия. Счетоводство, данъци и осигуровки.   

счетоводство, счетоводно обслужване, счетоводни услуги, регистрация на фирма, счетоводител, ЕООД, ООД, ЕТ, Русе, Бургас, Пловдив, София

 

Въпрос:

Здравейте! 
Искам да си отворя фирма еоод регистрирана в България, която ще извършва строителна дейност, но на територията на Германия. Дали можете да ми дадете малко повече информация относно регистрацията на фирмата, данъците и счетоводството?
Благодаря!

 

Отговор:

Здравейте,

Регистрация на фирма е стандартна процедура, която отнема 2-3 дни ( зависи от необходимото време на Търговския регистър за да впише регистрацията). Избира се форма на дружеството (във вашият случай ЕТ/ЕООД или ООД, ако ще са няколко съдружника) име на фирмата (което да е “свободно”), капитал на дружеството, адрес, предмет на дейност. Изготвя се необходимият комплект от документи, открива се набирателна сметка, и след плащането на държавната такса се входират доументите в Търговския регистър на място или онлайн. В нашите офиси в Бургас, Русе, Пловдив и София, можете да получие пълно съдействие, когато настъпи момента за регистрация на фирма.

Що се отнася до данъците, в зависимост дали сте ЕТ или Е/ООД, данъчната тежест в най-общи линии е едан и съща, като е разпределена по различен начин. При ЕТ имаме 15% върху печалбата от дейността, който е данък лично на физическото лице. При едноличните дружества ЕООД и ООД имаме 10% корпоративен данък, с който се облага печалбата, като после имаме и допълнителни 5% Данък дивидент, с който се облага разпределената между съдружниците (от едноличния собственик в случай на ЕООД ) печалба. Така сбора и за двете форми на стопанска дейност е 15%, но ние силно препоръчваме Е/ООД пред ЕТ,. Причините са не една и две, но най-важната е, че при ЕТ сте отговорен като физическо лице с размера на цялото си имущество, докато при дружествата с ограничена отговорност ( ЕООД и ООД ) едноличния собственик или съдрежниците са отговорни само до размера на записания в учредителния акт дял от капитала на дружеството.

Относно дължимите осигуровки,  върху начислените през годината работни заплати за персонала ежемесечно се начисляват и дължат различни по вид осигуровки и данък доходи. Съотношението на осигуровките  между работника и работодателя са както следва: 40% от осигуровките и 100% от данъка върху начислените заплати са за сметка на работника и 60% от осигуровките върху начислените заплати са за сметка на работодателя. Общо осигуровките за сметка на работника и работодателя са около 33%, плюс дължимия от работника 10% данък върху дохода (върху брутното възнаграждение, намалено с личните осигуровки).

От гледна точка на осигуровките и местоработата във вашия случай в Германия, е важно да се разгледа момента с продължителното командироване на работниците там. За да се осигуряват работниците по българското законодателство (на по-ниски оригурителни прагове), а не по немското (на минималните осигуритени прагове за Германия за съответната длъжност, които са значително по-високи от българските) трябва да се получи удостоверение А1.  Трябва да имате предвид, че за да командировате персонал на дружеството за по-дълго време за извършване на строителни работи в Германия ( или в други страни на Евросъюза), осигурявайки ги по българското законодателство, дружеството Ви трябва да отговаря на определени условия. Пример за такива условия са минимум 25 % от производствения Ви персонал да остане да работи в България, минимум 25% от оборота на дружеството трябва да е реализиран в България и редица други. В случай че фирмата не отговаря на тези условия, няма да можете да получите формуляр А1 за приложимо българско осигурително законодателство и респективно ще трябва работниците ви да се осигуряват по немското законодателство за периода на командировката.

Относно счетоводството, нашата фирма има опит във всички сфери на стопанския живот, в това число и с дейности като вашата, така че воденето фирменото ви счетоводство няма да представлява проблем за нас.

Ако сключим годишен договор за счетоводно обслужване, като новорегистрирано дружество подготовката на документите за регистрация ще е безплатна за Вас - ще трябва да заплатите само държавните и нотариалните такси, таксата за разкриване на банкова набирателна сметка, както и стойността на основния капитал. Освен това, като  новорегистрирано дружество ще получите и един месец безплатни счетоводни услуги . Също така трябва да имате предвид, че за изготвяне на годишен статистически отчет, годишна данъчна декларация и годишен финансов отчет за Търговския регистър няма да заплащате допълнителна такса.
Цената на счетоводното обслужване зависи основно от количеството на документите които ще трябва да обработваме. Също така влияние върху цената оказват фактори като наличие на регистрация по ДДС, броя на персонала, сферата на дейност ( производство, услуги, търговия, строителство), необходимост от подаване на Интрастат декларации, водене на "складово стопанство", участие в програми за финансиране, броя на банковите сметки и касовите апарати, наличие на доставки от и за страни от Евросъюза и извън него, както и някои други.
Във вашия случай допълнителен фактор при определянето на цената ще е подготовката на документи за издаване на А1 за приложимо осигурително законодателство на командированите хора в Германия.

За да получите допълнителна инфонмация може относно вашия конкретен случай и счетоводни услуги които предлагаме, може да ни посетите в някой от офисите ни в Бургас, Русе, Пловдив или София.

Поздрави.




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден