Продажба на имот и регистрация по ДДС

Продажба на имот и

регистрация по ДДС    счетоводни услуги, продажби, имот, ддс, регистрация, фирма, физическо лице, УПИ, софия, бургас, русе, пловдив

 

Въпрос:

Здравейте,имам проблем!
Дружество,със собственици англичани,не е развивало дейност и няма намерение да развива такава.Преди около 10 години са закупили имот-сграда,дворно място, право на строеж от физическо лице,като в нотариалният акт всичко е обединено в една цена. Сега искат да продадат този имот, но към момента сградата я няма ,съборена е. Остава УПИ и право на строеж.Според мен УПИ е облагаема сделка, правото на строеж -освободена.
Притеснението ми е че имота се продава на цена около 100000 лв.
Въпросът е възниква ли задължение за регистрация по ддс. Ако да- ще има ли ефект от това-дружеството няма да развива дейност.
Дано да съм достатъчно ясна !
Оставам в очакване!

 

Отговор:

Здравейте,

След като се осъществи продажбата, за дружеството възниква задължение за подаване на документи за задължителна регистрация по ДДС на основание чл. 96 от същия. След като се регистрира, дори и да няма никакви сделки, дружеството следва ежемесечно да подава справки и дневници по ДДС. След 12 месеца,        ( когато месеца на сделката отпадне от база за изчисляване на облагаемия оборот) може да се подадат документи за дерегистрация по ДДС ( и след като не сте ползвали никакъв данъчен кредит за налични активи- няма да имате задължение да внасяте ДДС ). След това си оставате на същия режим както преди регистрацията по ДДС.

Надяваме се да сме Ви били полезни.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден