Подаваме годишна данъчна декларация, дори и с фирма без дейност

Подаваме годишна данъчна декларация,

дори и с фирма без дейност

 

Дори и да сте собственици на фирма, която не е осъществявала дейност през 2014 година, отново ще се наложи да подадете годишна данъчна декларация за облагане с корпоративен данък. Това ще става чрез попълването на специален формуляр – образец  1010а. Там ще се декларира, че съгласно счетоводното законодателство фирмата не е отчела приходи и разходи през изминалата година, както и че е нямала никаква стопанска дейност за периода. Няма изискване за прилагането на годишен отчет за дейността към декларацията.

Срокът за подаване както на фирмите със дейност, така и на тези без такава е един и същ – 31.03.2015 г. В същият срок, е дължим и съответния корпоративен данък за изминалата година. За фирмите, които изберат електронния път за подаване на годишната декларация е предвидена отстъпка от дължимия корпоративен данък в размер на 1%, но не повече от 1000 лева. Отстъпката може да бъде ползвана единствено в случай, че данъкът е внесен в посочения по-горе срок.

Декларациите могат да се подават в офисите на приходната агенция по място на регистрация, по интернет чрез портала за електронни услуги на НАП или по пощата, с обратна разписка.

Плащането може да се извърши на гише в банките, след попълването на вносна бележка към бюджета, с  пощенски запис или чрез интернет.

Минималните глоби за неподаване на годишна данъчна декларация са 200 лева за управителя на фирмата и 500 лева за юридическото лице. 

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден