Основаване на фирма в съдружие с паралелна работа на трудов договор.

Основаване на фирма в съдружие с   счетоводни услуги, регистрация, фирма, съдружие, работа, трудов договор, пловдив, софия, русе, бургас

паралелна работа на трудов договор.

 

Въпрос:

Здравейте,
Имаме желание с познати за кандидатстване по програмата да финансиране на иновации. Съответно е необходима регистрация на фирма, като в същото време нямаме желание да напускаме текущите си такива. 
Съответно пред нас се появяват следните въпроси
1. Какви са възможностите ако човек работи на един трудов договор на 8 часа да работи за допълнително възнаграждение към собствената си фирма. Възнаграждетие, защото съответно разходите трябва да се отчитат пред програмата?
2. Колко часа може да работи в собствената фирма?
3. Съответно ако фирмата има само съдружници, но реално те извършват цялата дейност на фирмата това проблем ли е?
Забравих да спомена, че и 3-мата съдружници текущо са осигурени на максимално осигурителния праг.
Поздрави.

 

Отговор:

Здравейте,

Факта, че работите на трудов договор не е пречка като съдружници да полагате личен труд в новорегистрираното Ви дружество. 

По принцип, самоосигуряващите се лица ( съдружниците в дружество), както и управителите на дружества, нямат работно време и платен отпуск.  Положения от тях труд няма измерване в часове и по този начин не може да "влезе в конфликт" с осемчасовия работен ден и полагане на извънреден труд.

Съдружниците могат да полагат в дружеството си труд с възнаграждение и труд без възнаграждение - след като ще се работи по програма за финансиране - по-добре е да е с възнаграждение, тъй като тези разходи ще могат евентуално ( в зависимост от договора който подпишете за програмата) да се покриват от програмата.

За положения от съдружниците труд няма да се дължат осигурителни вноски ( тъй като сте осигурени на максимума по трудовите си взаимоотношения), но за получените възнаграждения ще дължите данък върху доходите на физическите лица.

Надяваме се да сме Ви били полезни.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден