Новости в регламентирането на труда на стажантите

Новости в регламентирането на труда на стажантите

 

Договорът за стажуване, като мярка в подкрепата на заетостта при младежите, се регламентира на законово равнище. Трудови договори за стажуване ще бъдат сключвани с младежи, без професионален опит по специалността, завършили средно или висше училище, на възраст до двадесет и девет години. Например младеж, с висше образование със специалност „счетоводство”, ще може да бъде нает като стажант счетоводител или младши счетовотител в някоя счетоводна фирма. Договор от такъв тип ще може да бъде сключван еднократно от едно и също лице.

Срока за наемане на младежите ще е от шест до дванадесет месеца, като длъжността, на която са наети, ще трябва да отговаря на придобитата по време на образованието им квалификация. В процеса на стажуването,  трябва да се усвоят умения от работния цикъл, под наблюдението и менторството на наставник. В допълнително споразумение към трудовия договор ще се уреждат отношенията между наставника и работодателя.

След прекратяване на договора за стажуване, ще бъде издавана препоръка на лицето, което е стажувало. Препоръката трябва да бъде издадена в срок от четиринадесет дни и ще послужи на стажувалия пред бъдещите му работодатели, като удостоверение за придобитите умения по време на стажа.

 

Ако желаете да получите още информация свързана със счетоводство на фирмата, данъци, финанси, регистриане на фирми,  не се колебайте да разгледате и останалите новини. В секцията за въпроси и отговори са поместени решенията на счетоводни и данъчни казуси, полезни както за професионални счетоводители , така и за предприемачи, които са предпочели да не възлагат счетоводното обслужване на счетоводни къщи , а са решили сами да водят фирменото си счетоводство.




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден