Новият-стар данък „ уикенд ” влиза в сила със задна дата от 01.01.2016 г.

Новият-стар данък „ уикенд ” влиза в  счетоводни услуги, счетоводство, данък уикенд, консултации, София, Русе, Бургас
сила със задна дата от 01.01.2016 г.

 

Промените в закона за корпоративното подоходно облагане бяха приети на второ четене в Народното събрание. В това число е и т.нар. данък „уикенд”, според който ползването на служебни имоти, автомобили и други вещи, предназначени и за лична употреба ще се облагат с 10% налог. С новите промени ще бъде елиминирана част от бюрокрацията и сега данъкът ще се плаща изцяло от работодателя без служителят да дължи нещо. Припомняме, че без последните промени ползвателят трябваше да начисляват данък общ доход и осигуровки.

Законодателят регламентира числови прагове, които дефинират каква част от конкретните видове активи се приема за служебно ползване  и каква за лично. Така фирмените активи са разделени условно в три групи – имоти, превозни средства и други.

За фирмените автомобили, показателят по който ще се решава до каква степен те се използват за лични и служебни нужди са изминатите километри. Ще бъде дадена възможност и за алтернативно разпределение на разходите, като при този вариант те ще бъдат фиксирани по равно – 50% служебни и 50% лични.

При недвижимите имоти базата за изчисляване на данъчната основа, ще може да бъде или площта, предоставена за лично ползване или времето, за което  имота е бил ползван за лични нужди. Така общите разходи свързани с недвижимият имот ще могат да се умножат по полученият коефицент на съответната база и ще се получи данъчната основа за разходите в натура.

В третата група активи влизат  т.нар „други“ (например лаптопи,мобилни телефони и тн.), които са извън горепосочените 2 групи. Тук данъчната основа е фиксирана и е 20% от общия размер на всички разходи, свързани със съответния актив. Разбира се законодателят дава възможност и за различен процент, в случай че задълженото лице може да го обоснове документално.

Промените влизат в сила със задна дата, от 1 януари тази година. Тече обществено обсъждане на промените до края на месец Септември. 

 

В БИ ЕНД СИ СЪРВИС може да получите всякаква информация свързана със счетоводство на фирмата, данъци, финанси, регистриране на фирми. В секцията за Въпроси и отговори са поместени решенията на счетоводни и данъчни казуси, полезни както за професионални счетоводители , така и за предприемачи, които са предпочели да не възлагат счетоводното обслужване на счетоводни къщи , а са решили сами да водят фирменото си счетоводство. Разгледайте и секцията Новини, където ще се запознаете с новостите във счетоводството, финансовия и данъчно-осигурителния свят. При възникнали въпроси, оставаме на ваше разположение на посочените Контакти.




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден