Нова регистрация по ДДС в сила от 01.01.2015г.

счетоводни услуги, нова регистрация ,консултации ,ДДС ,2015 ,пловдив ,бургас,софия,русе

Нова регистрация по ДДС в сила от 01.01.2015г.

 

От началото на следващата година, според мястото, където е установен получателят ще се облагат всички доставки за електронни и далекосъобщителни услуги, както и такива за радио и телевизионно излъчване. С оглед коректното облагане на изброените услуги, задължените предприятие от и извън ЕС ще трябва да определят статуса на техния клиент (данъчно задължено или незадължено лице), както и мястото, където е установен получателят (в или извън ЕС).

Така доставчиците на посочените услуги са практически задължени да направят регистрация по ДДС във всяка държава членка на ЕС, в която доставят на данъчно незадължени лица някоя от посочените по-горе услуги.

За да се избегне подобно административно неудобство е предвидено ползване на специален режим за деклариране на дължим към други държави членки на ЕС ДДС, за услуги предоставени на данъчно незадължени лица.  Новата регистрация по ДДС ще става чрез специалната информационна система MOSS (Mini-One-Stop-Shop). Българските доставчици ще се регистрират по специалния режим в България. Така те ще се идентефицират по ДДС за целите на специалния режим, ще подават справки-декларации и ще плащат дължимия данък единствено в страната ни.

Заявленията за регистрация по MOSS се подават от началото на октомври, тази година, като регистрацията по ДДС под специалния  режим влиза в сила от 01.01.2015г. Подаването на заявленията и последващите периодични справки декларации могат да бъдат изцяло извършвани по електронен път, чрез електронен подпис в сайта на НАП.

Промените не се отнасят за изброените случаи, когато крайният клиент е установен на територията на България. Други случаи, в които не се прилага новият режим са:

-доставка на стоки (в това число и дистанционни продажби), в случаите когато електронната система се ползва само за да се направи поръчката

-доставка на услуги, различни от електронни и далекосъобщителни услуги, както и за радио и телевизионно излъчване.  

  

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден