Липса на фактури при покупки ​на стоки от и извън ЕС

Липса на фактури при покупки 

на стоки от и извън ЕС  счетоводни услуги, стоки, покупки, фактури, европейски съюз, фирма, софия, пловдив, русе, бургас

 

Въпрос:

Здравейте. 
Имам от 3 години малка фирма, регистрирана по ЗДДС. Извършвам търговска и инженерингова дейност в областта на Автоматизация на промишлените процеси. Сто процента от продажбите ми се фактурират, при това работя без касов апарат, само по сметка. Продажбите ми са повече в страната и по малко в чужбина. Имам продажби, както в страни от, така и извън Европейски съюз. До тук добре. Покупките ми са обратно, повече от внос и по малко от страната. И сега идват проблемите, които мога да ги обединя в следния въпрос:
По една или друга причина, не получавам фактура за извършената от мене покупка:
Например вчера купих едни релета от Германия/техническо средство/ за 80 евро от e-bay. Продавача предварително е обявил, че са нови, с гаранция, но ги продава без фактура. Офертата е чудесна, аз ги купувам и веднага ги продавам в България. Обаче нямам покупна фактура?! Продавача щял да ми изпрати само квитанция?! Как да си призная релетата за разход? Като ги продавам с фактура, не съм ли в нарушение. Имам си перфектни платежни документи чрез онлайн търговеца ebay, чрез системата paypal и банковите извлечения на Райфайзенбанк. Имам си убеждение по съвест, извършвайки търговска дейност, отчитам данък, ни най-малко не ощетявам Държавата. Но как да си признавам разходите? При една проверка, няма ли да ми кажат, \"ти от нафталина ли ги вадиш тези релета?\" Проблема ми е не само с Германеца, проблем имам и с Китайците. Повечето от моите доставчици са коректни и като ги помоля, ми пращат фактури. Друг е въпроса, дали фактурите им имат необходимите реквизити по нашето законодателство. Но за една по малка част от покупките ми, фактури няма. 
Моята счетоводителка не ми дава еднозначен отговор, вероятно се затруднява с моята онлайн търговия...
Дайте ми съвет, моля.
Поздрави.

 

Отговор:
Здравейте,

За всички закупени стоки ( които в последствие продавате ) за които нямате фактури, но сте заплатили по банков път следва да съставите протоколи в които да отразите от кого е закупена стоката, количеството и цената. На базата на тези протоколи заприхождавате стоките, като същевременно откривате разчет към доставчиците си, който закривате с банковия превод към тях. При продажбата им изписвате стоките с покупната им стойност.

Ако доставчиците Ви ( които не Ви издават фактури ) са данъчно задължени лица в страните си, то Вие следва в протоколите за закупените стоки да си самоначислите 20% ДДС, като тези покупки отразите както в дневника за покупки по ДДС, така и дневника за продажби. ( Така се възползвате от правото на данъчен кредит за самоначисления ДДС) При последваща продажба в България си начислявате нормално ДДС. Ако продавате на данъчно задължени лице в ЕС, както и на лица в трети страни, то тогава не начислявате във фактурата за продажба ДДС.  Ако продавате в ЕС на данъчно не задължени лица ( физически лица) то следва да начислявате 20 % ДДС. Също така трябва да следите оборота от продажбите си във всяка страна в ЕС и когато надхвърлите съответните прагове за задължителна регистрация в тях, следва да се регистрирате по ДДС в тези страни и да начислявате при тези продажби ДДС с номера си от регистрацията си в тази държава по съответните ставки и да внасяте ДДС в тази държава.

Надяваме се да сме Ви били полезни

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден