Интернет магазин, дистанционни продажби и ДДС

Интернет магазин, дистанционни

продажби и ДДС  счетоводна къща, счетоводител, счетоводно обслужване, счетоводство, Русе, Счетоводни услуи, Бургас, София

 

Въпрос:

Здравейте,
Имам въпрос относно извършване на дистанционни продажби чрез интернет магазин на купувачи в Израел. След получена заявка от клиент в интернет магазина, автоматично се генерира заявка в Германски интернет магазин от където стоките се купуват и директно пътуват за крайния купувач в Израел. Плащането постъпва в българския интернет магазин и от там се разплаща с германския.
Относно закупените стоки от Германия , как следва да се третират по ЗДДС?
Относно продажбите към Израел , как следва да се третират по ЗДДС , като ще се транспортират от Германия директно към Израел? 
Благодаря предварително.
Поздрави.

 

Отговор:

Здравейте,

Покупката на стоки от Германия от Вашето дружество ще бъде снабдена с фактура, в която няма да има начислен ДДС . Вие също няма да си самоначислявате ДДС , тъй като нямате Вътрeобщностно придобиване ( ВОП ) - стоките не влизат на територията на страната а директно заминават за "трета страна", извън Европейски съюз ( ЕС ).След като нямате Вътрeобщностно придобиване ( ВОП ), не би следвало и тези фактури да се включат във VIES декларация .В дневника за покупки  се отразява като доставки без право на данъчен кредит.

Относно продажбите.

Ако получатели са юридически лица - във фактурата която ще издавате трябва да не се начислява ДДС с основание за неначисляване трябва да посочите чл. 69, ал. 2 във връзка с чл. 28, т. 2 от ЗДДС . Данните за доставката й ще се отразят в дневника й за продажбите (колона 23) и в справката й декларация за съответния данъчен период.

Ако получателите са физически лица на които няма да издавате фактури, може да отчетете продажбите със сборен протокол, като основанието за неначисляване е същото.

Трябва да имате предвид, че за да се докаже че стоките отиват за трети страни ще трябва да се снабдите с документ ( или копие от него) с който германската компания ги изпраща за контрагентите Ви в Израел.

Надяваме се да сме били полезни

Поздрави.




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден