Закриване на фирма. Майчинство и трудова книжка

Майчинство и трудова книжка при закриване на фирма майчинство, счетоводни услуги, закриване на фирма, трудова книжка, счетоводство, бургас, софия, русе, пловдив

 

Въпрос:

Здравейте 
Втора година съм в отпуск по майчинство което приключва с навършването на 2 години на детето на 24.07.2017
Немога да открия работодателя си, и няма кой да ме освободи документално от работа и да ми попълни трудовата книжка! Фирмата била закрита, работа нямам,но без да ме освободят и без попълнена трудова книжка как да отида на борсата докато намеря работа? Какво да правя?

 

Отговор:

Здравейте,

За да бъде закрита фирмата трябва да мине през процедура по ликвидация, което отнема около 8 месеца. Ако е преминала тази процедура, това означава, че договора Ви е прекратен, издадена е заповед за това и документите ( трудови досиета, ведомости) са предадени в архив на НОИ.

Най лесния начин да разберете дали и кога е прекратен договора Ви, е да си изкарате ПИК код от НАП и чрез него да проверите в системата на НАП как стоят нещата с трудовите Ви договори - кога са сключени и кога са прекратени. Ако последния Ви трудов договор е прекратен, то би следвало да намерите заповедта за прекратяване на дружеството в архив в НОИ. Ако не е прекратен Ви съветвам да се обърнете към Инспекцията по труда и да поискате тяхното съдействие за прекратяване на договора ( издирване на дружеството и издаване на заповед за прекратяване).

Надяваме се да сме били полезни

Поздрави.




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден