ЕТ без регистрация по ДДС - сделка с клиент от Великобритания

ЕТ без регистрация по ДДС -

сделка с клиент от Великобритания    счетоводни услуги, ЕТ, ддс, фирма, сделка, бургас, софия, пловдив, русе

 

Въпрос:

Здравейте! Ние сме малка фирма регистрирана като ЕТ и не достигаме прага за регистрация по ДДС. Занимавам се с производство на кошери. В момента имам поръчка за производство на кошери от Великобритания. Бихте ли ми пояснили как документално трябва да е изрядна подобна сделка, като не съм регистриран по ДДС. Тук на български клиенти издавам фактури, договори за покупко-продажба, приемо-предавателни протоколи, но не съм сигурен как стоят нещата с клиенти от ЕС.

 

Отговор:

Здравейте,

Няма нищо по-различно от това което подготвяте и представяне на българските си контрагенти. Единствената разлика е в това, че трябва да издадете успоредно с фактурата на български и INVOICE ( фактура) на английски, където да бъдат описани реквизитите на българската фактура и да попълните стойностите в Евро или Лири, като Invoice се предава на контрагента Ви от Великобритания. Не начислявате във фактурата ДДС не само защото не сте регистриран, а защото дори да бяхте регистриран не се начислява ДДС във фактури за продажба на стоки в страните в Европейския съюз. ( Съгласно Закона за ДДС данъчната ставка в този случай би била 0%). Задължение на контрагента Ви е да си самоначисли ДДС във Великобритания съгласно тяхното данъчно законодателство.

Не трябва да забравяте, че сумата по тази сделка влиза в сумата при определяне на облагаемия оборот от последните 12 месеца за определяне достигнат ли е прага за регистрация по ДДС.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден