Деклариране на доходи от реклама в Google AdSense

Деклариране на доходи от 

реклама в Google AdSense    счетоводни услуги, доходи, google, реклама, декларация, ддс, фирма, пловдив, софия, бургас, русе

 

Въпрос:

Здравейте,
От около година и половина получавам доходи от предоставяне на рекламно място в програмата Google AdSense. Никъде не ги декларирам и не плащам данъци за тях. Трайно безработна съм. В последно време доходите скочиха значително. Въпроса ми е възможно ли е да започна да декларирам тези доходи и как? Възможно ли е да стане без глоби? Нямам фирма, нямам и Булстат. Идеята ми е да си остана физическо лице и да избегна повечето бумащина.


Отговор        
Здравейте,

Дейността която осъществявате ( предоставяне на услуги по електронен път на лица от Европейския съюз) подлежи на ежемесечно деклариране чрез VIES декларация, за да могат клиентите Ви да си самоначислят ДДС в страната в която получават услугата. За тази цел лицето което осъществява тази дейност, се регистрира по специален член в закона за ДДС (чл.97а), според който регистрираното лице само подава информация за предоставените услуги, като за всички останали дейности се води все едно е "нерегистрирано лице", докато не изпълни условията за задължителна регистрация по общите правила. За да се регистрирате по ДДС като физическо лице, трябва да упражнявате така наречените "свободни" професии.Определение за свободни професии има дефинирано в т.29. на параграф 1 от Допълнителните разпоредби на Закона за данъците на физическите лица: "Лица, упражняващи свободна професия" са: експерт-счетоводителите; консултантите; одиторите; адвокатите; нотариусите; частните съдебни изпълнители; съдебните заседатели; експертите към съда и прокуратурата; лицензираните оценители; представителите по индустриална собственост; медицинските специалисти; преводачите; архитектите; инженерите; техническите ръководители; дейците на културата, образованието, изкуството и науката; застрахователните агенти; други физически лица, за които са налице едновременно следните условия:

а) осъществяват за своя сметка професионална дейност;

б) не са регистрирани като еднолични търговци;

в) са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.

Явно е, че за да "легализирате дейността со ще трябва да учредите юридическо лице ( ООД или ЕООД). чрез което да продължите да осъществявате дейността си. Задължението Ви като юридическо лице по отношение на тази дейност която извършвате и сега ще е (още преди да осъществите първите услуги по предоставяне на рекламно място от името на новото дружество) да се регистрирате по ДДС на основание чл.97а от ЗДДС. След това ще трябва да започнете да внасяте осигуровки като самоосигуряващо се лице и вече няма да сте безработна . Освен това в края на всеки данъчен период (края на годината) ще декларирате доходите и ще плащате данък, но ще сте спокойна за източниците на доходите си .

И не на последно място - не забравяйте, че ще трябва да водите счетоводство и да подавате ежемесечно декларациите по ДДС и осигурителните декларации за Вашите осигуровки.

Ако имате още въпроси не се притеснявайте да ги зададете.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден