Данък уикенд и мобилен телефон

Данък "уикенд" и мобилен телефон  счетоводни услуги, данък, фактура, фирма, разходи, совственик, еоод, мобилен оператор, счетоводни услуги, русе, бургас, пловдив, софия

 

Въпрос:

Здравейте, 
Бих искала да се консултирам с Вас във връзка с данък \"уикенд\". Случаят е следният: Собственик на ЕООД използва лично мобилно устройство, но SIM-картата е закупена на името на фирмата и мобилният оператор издава фактури за телекомуникационната услуга. Следва ли да се начислява данък за разходите за лично ползване на SIM-картата по реда на чл. 204, ал.1, т.4. Собственикът упражнява личен труд в дружеството, извършва козметични услуги и не получава възнаграждение за труда си.
Благодаря предварително!
Поздрави!

 

Отговор:

Здравейте,

Когато става въпрос за разходите свързани с актив, чието използване е до такава степен смесено и трудно разграничимо, че проследяването и разделянето на "фирменото" от "личното" ползване е практически невъзможно или прекомерно затруднително, е разумно равно разделяне на тези разходи ( 50/50 ).

Имате възможност разходите  за "лично" ползване да ги обложите или по ЗДДФЛ ( като доходи в натура на физическите лица) или по ЗКПО ( с данък върху разходите по цитирания от Вас чл.204, ал.1, т.4)  Избора на начин на облагане става с деклариране в ГДД . Но при всички случаи трябва "личните" разходи да се обложат с 10% данък.

Надяваме се да сме били полезни

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден