Граждански договор. Осигуровки и данъци

Граждански договор.

Осигуровки и данъци      счетоводни услуги, осигуровки, граждаснки договор, данъци, софия, бургас, пловдив, русе

 

Въпрос:

Здравейте,
Аз съм физическо лице назначено на трудов договор. Предложиха ми работа на граждански договор, като се разбрахме за сума от “X” лева. Подписах договора, но не съм обърнал внимание на една точка в която пише, че „ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ се задължава сам да заплаща дължимите осигуровки и данъци” и съответно в служебната бележка, която ми дадоха нямам удържани осигуровки и данък. Сега къде да платя тези осигуровки, какъв процент са и къде да ги впиша в годишната си декларация, защото в приложението за доходи от друга стопанска дейност не виждам да има графа внесени от лицето или нещо подобно. Въобще правилно ли е да не ми ги удържат при условие, че не съм самоосигуряващо се лице?
Благодаря ви за отделеното време!


Отговор:

Здравейте,

След като нямате изрична декларация, че сте самоосигуряващо се лице, задължението за удържане и внасяне на дължимите осигуровки и данъци по гражданските договори е задължение на лицето което изплаща дохода по извънтрудови договори. Само за последното тримесечие на годината платеца на дохода не удържа данък върху изплатените възнаграждения, но трябва да удържа и внася както осигуровките на получателя на дохода, така и осигуровките за сметка на платеца на дохода.

Ако обаче в сметките за изплатените Ви възнаграждения е отбелязано, че сте самоосигуряващо се лице и сте подписали такава сметка, то е необходимо да внесете дължимите осигуровки като самоосигуряващо се лице.

Формулировка в граждански договор от рода, че „ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ се задължава сам да заплаща дължимите осигуровки и данъци” няма никаква връзка с действащото данъчно и осигурително законодателство в България и не може да отмени задълженията на платеца на доходи по извънтрудови договори.

При деклариране на изплатените Ви възнаграждения за 2014 г. от тяхна страна ( а също така и ако са подавали декларация обр.1 през годината за месеците когато са Ви изплащали възнаграждения) автоматично възниква задължение за тях да внесат дължимите осигуровки за изплатеното Ви.

Ако не са подавали декларация обр. 1 и няма да декларират изплатените Ви възнаграждения за 2014 г., то всичко остава в сферата на сивата икономика.

Поздрави

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден