ГДД. Авансови вноски за данък печалба

ГДД. Авансови вноски за данък печалба 

счетоводни услуги, печалба, гдд, авансова вноска, софия, пловдив, бургас, русе, данък печалба

 

Въпрос:

Фирмата е ЕТ и е регистрирана като земеделски производител. За 2014 год сме посочили прогнозна печалба, като авансовите вноски са на тримесечие. Подавали сме увеличение на прогнозната печалба по чл.88.Не сме ползвали преотстъпване на печалбата по чл.189б,ал.1 от ЗКПО на авансовите вноски. По ГДД печалбата превишава над 20 на сто, но след преотстъпването по чл.189б, което се прилагаше след положително решение на Европейската комисия,а такова решение беше взето и можеше да се приложи за 2014 год.не попадаме в превишение над 20 на сто.
Въпроса ми е: Имат ли право да ни начислят лихви на авансовите вноски за 2014 год въпреки,че се прилага преотстъпването за 2014 год и по ГДД не попадаме за начисляване на лихви?

 

Отговор:

Здравейте,

Смисъла на облекчението чрез преотстъпване на данъка е, че вместо да платите целия дължим данък за получен финансов резултат и след това държавата да Ви дава помощи за инвестиции, част от данъка няма да се плаща, а Вие се задължавате да го инвестирате. ( грубата схема - абстрахирал съм се от подробностите). 

Преотстъпването на данъка не го прави "по-малко' за съответната година. Дали има или няма преотстъпен данък, то ако сте фиксирали в края на годината 130 х.лв. печалба, то тя е 130 х.лв. и дори да имате право и да ползвате преотстъпване, то по документи Вие дължите данък върху 130 х.лв. печалба. И ако сте направили авансови вноски върху предполагаема печалба 100 х.лв. то превишението е над 20% и ще Ви начислят лихва.

Факта, че ползвате преотстъпен данък е само промяна на парични потоци - вместо да платите целия дължим данък, една част ще остане при Вас за инвестиции.

Даже нещо повече - съществува вариант да имате реално надвнесен данък( след ползване на облекчението за преотстъпване) и същевременно да Ви начислят лихва.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден