"Уникредит" ще финансира с 15 млн. евро иновативни компании

"Уникредит" ще финансира с 15 млн. евро иновативни компании

Средствата са част от общо 340 млн. евро за осем държави и ще се отпускат при облекчени условия

Иновативните малки и средни предприятия в България ще могат да получат нови 15 млн. евро при преференциални условия за развитие на свои проекти. Средствата ще се предоставят от Уникредит Булбанк и "Уникредит лизинг" по силата на гаранционно споразумение за общо 340 млн. евро, което Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и групата Unicredit подписаха за общо осем държави. Сумата е в допълнение към отпуснатите преди две години 160 млн. евро по линия на инициативата InnovFin. Целта е подобряване на достъпа до финансиране на иновативни малки и средни предприятия и на малки дружества със средна пазарна капитализация с персонал до 499 души.

Облекчени условия

Новото споразумение ще позволи на Unicredit да предложи финансиране при облекчени условия за иновативни компании в Босна и Хецеговина, България, Хърватия, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и Сърбия. Според главния изпълнителен директор на ЕИФ Пиер Луиджи Гилиберт с увеличението на гаранционното споразумение повече от 500 иновативни малки и средни предприятия в осемте държави ще се възползват от новите възможности за финансиране.

Освен чрез банките на групата това вече ще става и чрез лизинговите й дружества. Ще се отпускат както оборотни, така и инвестиционни кредити, като една компания може да получи между 25 хил. евро и 7.5 млн. евро. Благодарение на европейските гаранции средствата ще се предоставят при облекчени изисквания за обезпечение и по-ниски лихви, но конкретният им размер ще зависи от рисковия профил на кандидата, размера и срока на заема и т.н. Кредитите от Уникредит Булбанк ще се отпускат за срок от 12 до 120 месеца, а финансирането от лизинговото дружество ще е до 60 месеца.

Допустими кандидати

За кредити по линията могат да кандидатстват предприятия, които разработват иновативни продукти, процеси или услуги или се занимават с научноизследователска и развойна дейност. Те трябва да имат доказан иновативен капацитет, което се определя по карта с критерии, която включва получени или заявени патенти и полезни модели, получено финансиране по европейски програми за иновации, инвестиции в иновативни дейности и др.

Инициативата

"InnovFin – ЕС финансиране на иновации" е съвместна инициатива на Европейската комисия и ЕИФ, подкрепена със средства от бюджета на рамковата програма на ЕС за иновации "Хоризонт 2020". По новото споразумение гаранциите за предприятията в Босна и Херцеговина и Сърбия се предоставят от ЕИФ, а тези в останалите страни, включително и България, се подкрепят от ресурси, идващи от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е в основата на плана "Юнкер".

Источник: Капитал

 

В счетоводни кантори B&Si Service може да получите всякаква информация свързана със счетоводство на фирмата, данъци, финанси, регистрация на фирми . В секцията за Въпроси и отговори са поместени решенията на счетоводни и данъчни казуси, полезни както за професионални счетоводители , така и за предприемачи, които са предпочели да не възлагат счетоводното обслужване на счетоводни къщи , а са решили сами да водят фирменото си счетоводство . Разгледайте и секцията Новини, където ще се запознаете с новостите във счетоводството, финансовия и данъчно-осигурителния свят. При възникнали въпроси, оставаме на ваше разположение на посочените Контакти.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден